Онлајн "Давитељ потив давитеља", на сајту Кинотеке

Колекција филмова из пројекта ВИП Кинотека, богатија је за још једно култно остварење. "Давитељ против давитеља" легендарно дело Слободана Шијана из 1984-те, 15-ти је дигитално рестаурирани филм којим се наставља мисија очувања националног филмског наслађа и у новим условима. Светска премијера класика насталог у продукцији Центар филма, биће уприличена беспалатно "онлајн" на сајту Југословенске кинотеке данас од 17 часова.

"Је л си ти некад продала 120 каранфила за дан? Шта дижеш глас на родитељицу своју? То ми је захвалност што сам те водила на море. Додај ми прут". Дијалози и легендарне улоге Ташка Начића који је савршено отелотворио едиповски лик Пере Митића и Рахеле Ферари у улози ауторитативне и религијом опседнуте мајке, спадају у корпус оних антолигијских, насталих у златном добу српског и југословенског филма 80-тих година прошлог века.

Београд тог времена, град са скоро два милиона становника, неколико стотина хиљада аутомобила, десетак музеја, две радио станица - приказани су у првој надреалној хорор-трилер пародији , Давитељ против давитеља чији иновативни и бриљантни сценарио потисују Слободан Шијан и Небојша Пајкић.

Са аутентичношћу у осликавању Београда током 80-тих, којим су дочарани процес урбанизације, тадашње стање престонице и модерна декаденција, овај филм је заслужио статус једног од најоригиналнијих и најсмелијих у историји домаће кинематографије.

Важан елемент у Шијановом делу у коме игру мачке и миша воде осим давитеља и млади музичар Спиридон Копицл, инспектор Огњен Страхинић и представница самосвесних жена Софија Мачкић, је и повезаност музике и филма не само у контексту њихове међусобне подршке, него и тадашњег значаја новог таласа за ширу публику.

Песма Београдски давитељ , настала у склопу филма, дело је популарне групе Идоли, ванвременски хит који се и данас радо слуша.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво