Тријумф Бонг Џун Хоа, „Паразит“ исписао историју

Четири Оскара однео је „Паразит“ из театра „Долби“, а међу њима за најбољег редитеља и најбољи филм, што је први пут да је то признање добиje страни филм, који је синоћ захваљујући РТС-у могла да погледа публика у Србији. Без изненађења у глумачким наградама: Хоакин Финикс и Рене Зелвегер су најбољи глумац и глумица, док су Бред Пит и Лора Дерн однели Оскаре за споредне улоге.

Тријумф Бонг Џун Хоа, „Паразит“ исписао историју Тријумф Бонг Џун Хоа, „Паразит“ исписао историју

05.25Паразит је најбољи филм и прво у историји страно остварење које је освојило ту категорију! Оскаре су добили Квак Син Ае и, да погодили сте, Бонг Џун Хо.

05.15 – Оскаровка Рене Зелвегер је сада двострука оскаровка. Овај пут у категорији најбоље глумице за улогу у филму Џуди. „Џуди Гарланд није добила ову награду за живота, па је овај тренутак продужење њеног наслеђа“, рекла је Зелвегер.

05.05 – Коначно и потпуно заслужено Хоакин Финикс је добио Оскара за најбољег глумца у Џокеру. Замоливши окупљене да му не аплаудирају, рекао је да је његова главна мисија да да глас онима који га немају.

04.55Бонг Џун Хо не престаје да осваја Оскаре – сада и за најбољег редитеља! Јужнокорејац се из дубине срца захвалио свим својим номинованим колегама Мартину Скорсезеу, Квентину Тарантину, Сему Мендезу и Тоду Филипсу. „Када бих могао, тестером бих исекао овај Оскар и дао га свима вама“, истакао је Бонг.

04.45 – Британска легенда сер Елтон Џон испратио је јужнокорејског редитеља са бине нумером (I'm Gonna) Love Me Again из филма Rocketman, а онда за њу, заједно са Бернијем Таупином, добио Оскара. Најбољу музику компоновала је Хилдур Гуднадотир за Џокера.

04.25 – Као што се очекивало, најбоље међународно остварење је Паразит Бонг Џун Хоа. „Хвала, Академијо. Спреман сам да се напијем“, рекао је јужнокорејски редитељ.

04.15 – Најбоље визуелне ефекте за филм 1917 направили су Гиљом Рошерон, Грег Батлер и Доминик Туохи. Шарлиз Терон, Никол Кидман и Марго Роби не би биле Бомбастичне да није било најбољих овогодишњих стручњака за шминку и фризуру Казу Хира, Ен Морган и Вивијан Бејкер.

03.55 – Други Оскар апсолутно заслужено освојио је Роџер Дикинс за најбољу фотографију у ратном спектаклу 1917. Мајкл Макаскер и Ендрју Бакланд су за свој посао у Форд против Ферарија проглашени најбољим монтажерима филма.

03.40 – Оскар за најбољу монтажу звука отишао је у руке Доналда Силвестера за остварење Форд против Ферарија, док су за микс звука награђени Марк Тејлор и Стјуарт Вилсон за њихов рад у филму 1917

03.30 – Изненађење! Еминем размрдао театар „Долби“ који је грувао у ритму његове култне и Оскаром награђене нумере Lose Yourself из филма Осам миља.

03.20 – Још један фаворит оправдао очекивања. Лора Дерн је најбоља споредна глумица! Оскара за улогу у Причи о браку уручио јој је прошлогодишњи најбољи споредни глумац Махаршала Али.

03.15 – Стивен Богнар, Џулија и Џеф Рајхарт награђени су за најбољи документарац Америчка фабрика, а Оскари за краткоментражни документарац Учити скејбординг у ратној зони (ако си девојчица) отишли су у руке Керол Дизинер и Елени Андрејчовој.

03.00 – Вече је добро почело за Било једном у Холивуду. После Оскара за споредног глумца, Барбара Линг и Ненси Хеј добиле су статуете за најбољу сценографију. Жаклин Дуран освојила Оскара за костимографију у остварењу Мале жене. Комшијски прозор је најбољи краткометражни филм за који је Оскара добио Маршал Кари.

02.45 – Први вечерашњи Оскар за Паразита! Најбољи оригинални сценарио написали су Бонг Џун Хо и Хан Јин Вон. Таика Ваитити подигао златну статуету за најбољи адаптирани сценарио за филм Зец Џоџо.

02.25 – Најбоље дугометражно анимирано остварење је Прича о играчкама 4, за које су Оскаре добили његови творци Џош Кули, Марк Нилсен и Џонас Ривера. Метју Чери и Керен Руперт Толивер награђени за краткометражни анимирани филм Hair Love.

02.15 – Прво, па Бред Пит! „Ти си јединствен и непоновљив. Филмски свет би био много горе место да нема тебе“, рекао је Пит захваљујући се Квентину Тарантину након подизања Оскара за најбољег споредног глумца у филму Било једном у Холивуду.

02.10 – Вишеструки домаћини доделе Оскара и комичари Стив Мартин и Крис Рок нашалили су се на рачун Мартина Скорсезеа и Џефа Безоса, али и сатирично критиковали мањак жена и Афро-америчких глумаца међу кандидатима за Оскара: „Тридесетих година нисмо имали ниједног црног кандидата, а сада имамо једног!“ 

02.00 – Свакако један од оригиналнијих почетака доделе Оскара. Џенел Моне приредила је свинг-соул отварање којег се плесно и певачки не би постидели ни Фред Астер ни Арета Френклин. Оскари могу да почну!

00.30 – Звезде увелико пристижу! Преко црвеног тепиха у гламурозним креацијама до театра „Долби“.

Дођох, видех, освојих – то би могла да буде сублимација онога што је Бонг Џун Хо урадио ноћас на 92. додели Оскара. Јужнокорејски редитељ узео је награду у свакој категорији у којој је био номинован.

Прво је добио Оскара за најбољи оригинални сценарио, а онда и као продуцент Паразита за најбољи међународни филм. Али ту није био крај. Убрзо је уследио Оскар за најбољег редитеља.

И таман када се мислило да Паразит поред толико награда вероватно неће добити и ону најважнију, са бине је јужнокорејско остварење прочитано по четврти пут.

Тиме је Паразит уједно постао и први страни филм да је освојио награду за најбољи филм.

Што се глумачких награда тиче, сви фаворити су однели Оскаре. За главне улоге награђени су Хоакин Финикс за улогу Џокера и Рене Зелвегер као Џуди Гарланд.

Први Оскар вечери, за споредну мушку улогу, отишао је Бреду Питу, док је најбоља споредна глумица Лаура Дерн.

Највећи губитник вечери је продукцијска кућа „Нетфликс“, чији су филмови Ирац и Прича о браку ушли са 20 номинација, а завршили са само две статуете.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво