Миш победио Лисицу – „Дизни“ брише „Фокс“ из имена компаније

Компанија „Дизни“ избацује натпис „Фокс“ са логотипа компаније "21st Centuri Fox" коју је купила прошлог марта, сазнаје „Варајети“. Филмски сутдио ће постати "20th Century Studios", а "Fox Searchlight" ће постати једноставно "Searchlight Pictures".

Многе овај потез компаније „Дизни“ није изненадио, а тумаче га као њихову намеру да се што више дистанцирају од имена које је било синоним за медијског магната, Руперта Мардока.

Што се тиче телевизијске станице и студија, још увек није донета коначна одлука о прилагођавању имена 20th Century Fox. У току су преговори о могућој промени имена, али није постигнут консензус, наводи извор Варајетија.

„Дизни“ је одмах започео процес постепеног укидања бренда „Фокс“ и већ су промењене адресе електронске поште за особље "Searchlighta".

Логотипи неће бити драматично измењени, већ само ажурирани. Најзначајнија промена се састоји у томе што ће реч Фокс бити уклоњена, све остало остаје исто.

„Дизни“ је прошлог марта за 71,3 милијарде долара откупио компанију "21st Centuri Fox" у чијем саставу су се налазили филмски и телевизијски студији "20th Century Foxа", али не и Фоксова телевизијска мрежа и Фокс њус које су остале у саставу „Фокс корпорације“ којом руководи Рупертов син, Лаклан Мардок. То је, наравно, унело забуну у изразито диференцираним секторима унутар „Дизнија“, с обзиром на то да „Фокс корп.“ нема разлога да мења своје име.

„Њуз корпорација“ Руперта Мардока купила је "20th Century Fox" половином осамдесетих, заједно са пакетом америчких телевизијских станица, што је Мардоку омогућило стварање телевизијске мреже Фокс.

Убрзо су постали водећа телевизијска станица захваљујући гомили увредљивих и провокативних емисија које су помериле границе дозвољеног и на осталим телевизијским станицама. Мердок је 1996. године је још више проширио бренд Фокс, покретањем Фокс њуза који је стекао (врло уносну) репутацију конзервативне медијске куће која подржава политику републиканске партије. До тренутка када их је откупио „Дизни“, Фокс њуз је потресло и више секс скандала и оптужби за сексуално узнемиравање.

Када се све сабере, асоцијација на реч Фокс на медијском пољу у потпуној је супротности са брижљиво негованим имиџом „Дизнија“ као компаније која негује исконске породичне вредности.

Како је један од инсајдера казао Варајетију, „Име Фокс једнако је Мардок, а то је отровно“.

Дизни већ има доминантну позицију на америчком медијском небу као власник мреже Еј-Би-Си. Планирају да својим сервисом за стриминг Дизни+, који је покренут прошле године у Америци, постану озбиљна конкуренција Нетфликсу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво