Хоће ли Златни глобус припасти филму који није приказан у биоскопима

Додела Златних глобуса која ће по 77. пут бити приређена вечерас, сматра се великим отварањем сезоне филмских награда, а њу ће ове године обележити доминација „Нетфликсових“ филмских остварења.

Познато је да је церемонија доделе Златних глобуса често више него тачан показатељ коме ће у фебруару припасти Оскар. Поред тога, Златни глобус је ретка свечаност која на једном месту окупља телевизијске и филмске делатнике.

Но то сигурно није разлог што компанија „Нетфликс“ ове године предњачи са чак 17 номинација, а следе је „Сони пикчерс“ са осам и „Дизни“ и „Ворнер брос“ са по шест. И међу телевизијским продуцентима доминира Нетфликс са, такође, 17 номинација, ХБО има 15, а Хулу и Прајм видео по пет.

У главној филмској категорији боре се чак три Нетфликсова оригинална филма, што наводи на размишљање о томе да ли ће се филмска индустрија у догледно време из биоскопа преселити на телевизијске екране.

Нетфликсова драма Брачна прича има највише - шест - номинација за Златни глобус, а са по пет је следе филмови Ирац Мартина Скорсезеа, који је такође продуцирао Нетфликс и Тарантинов Било једном у Холивуду. „Ворнер бросов“ Џокер, редитеља Тода Филипса и Нетфликсова Двојица папа имају по четири номинације.

Међу телевизијским остварењима ситуација је нешто уједначенија. Са по четири номинације у трку улазе ХБО са серијом Чернобиљ и Нетфликс са серијама Круна и Невероватно.

Нетфликс стварно има добру годину за собом“, сматра уредник Верајетија Тим Греј, подсећајући да је ова филмска платформа прошле године понудила само филм Рома Алфонса Куарона, а ове године има шест врло квалитетних филмских остварења.

Нетфликс је оригиналне филмове почео да реализује тек 2015. године, но у међувремену је утрошио милијарде долара и привукао врхунске филмске ствараоце.

Домаћин свечаности на Беверли Хилсу је по пети пут заредом британски комичар Рики Џервејс, од кога се и ове године очекују провокативне шале.

Овогодишњи Златни глобус за животно дело биће додељен Тому Хенксу за укупан допринос филму, што ће бити пети Златни глобус у колекцији познатог глумца, али и продуцента.

број коментара 0 Пошаљи коментар