Отворен јубиларни фестивал „Слободна зона“

Наредних дана, заљубљеници у седму уметност ће имати прилике да погледају дела аутора који су свој рад и своје филмове посветили борби за истину и против заборава.

Директор фестивала, Рајко Петровић мисли да би се могао извући још један заједнички именитељ за филмове који ће бити представљени на овогодишњој „Слободној зони“, а то је да они, без обзира на различитост тема, шаљу један вапај и крик за херојима.

„На програму су филмови као што је Дневник Диане Будисављевић, или Туста, филмови који покушавају да нам из прошлости извуку и да нас подсете на ликове који су били, не само у Тустином смислу, један од најпопуларнијих бендова, панк Југославије, него као неко ко је био активан вођа синдиката 'Уљаника' у Пули“, истиче Рајко Петровић.

Овогодишњи програм „Слободне зоне“ обележиће филмови који се баве алармантним порастом насиља и десног екстремизма, етничким и социјалним тензијама, али и активизмом и начинима борбе против недемократских режима, паралелних криминалних структура и незајажљивости либералног капитализма.

Од свог оснивања, па до данас, „Слободна зона" популаризује ангажовану кинематографију, која није део уобичајеног биоскопског репертоара.

„Оно што нас одваја је и то што смо успели да изградимо једну своју публику, нама се чини. Да смо успели да изградимо једну врсту поверења и комуникације са публиком“, додаје Петровић.

Осим главног и пратећих програма, 15. јубиларни Фестивал ће ове године посветити део још једном јублилеју - 30 година од пада Берлинског зида.

број коментара 0 Пошаљи коментар