„Дара из Јасеновца“ – први играни филм о српским жртвама

Почетком октобра, почело је снимање филма „Дара из Јасеновца“, првог играног остварења о најбруталнијим усташким злочинима у Јасеновачком логору. Сценарио за филм иза којег је стала држава, написала је Наташа Дракулић, a редитељ је Предраг Гага Антонијевић.

Ово је Дара из Јасеновца. Кроз судбину десетогодишње девојчице, којој су мајка и брат убијени, а живот млађег брата покушава сама да сачува, биће испричане судбине хиљаде оних који усташка зверства нису преживели.

„Ми смо нашу причу, сада говорим о филмском језику, сместили у неких шест месеци после офанзиве на Козари, до смештања у логор. Али то је потпуно неважно. Тај логор је постојао и завршен је оног дана када је завршен пробој, а последице су остале несагледиве“, напомиње сценаристкиња филма, Наташа Дракулић.

У филмску причу, биће уткане многе личне приче и најинтимнији разлози за учешће у филму. Мајка глумца Радослава Миленковића, родом са Козаре, као седмогодишња девојчица била је у логору у Сиску, а затим у Новој Градишки.

„Пред транспорт у Јасеновац, дошли су некакви хрватски кулаци из околине Дарувара који су покупили робље. Прво нису хтели да узму њу и мог брата од ујака, били су премали, а онда се та жена, Хрватица, и хвала јој на томе, сажалила и тако је моја мајка, иако бескорисно детенце, провела две године као роб на једном кулачком имању и то јој је спасило живот“, објашњава глумац Радослав Миленковић.

Глумац Вук Костић искрено признаје да му је ово једна од најтежих улога које је играо, а то је улога фра Мајсторовића, кога су звали фра Сотона.

Заповедника јасеновачког логора, Макса Лубурића игра Марко Јанкетић. Дару и другу децу играју малишани из Козарске Дубице.

Екипа наредних дана стиже у село Колут, где је за потребе филма изграђен Јасеновачки логор, а после тога иду на друге локације у Србији. Снимање је планирано до краја ове године, а премијера у априлу, наредне.

број коментара 22 Пошаљи коментар
(уторак, 13. окт 2020, 10:42) - anonymous [нерегистровани]

Istina boli

Ovo kad bi sve istinski prikazali na filmu garantujem da ga ni pola ne bi ni moglo pogledati do kraja.

(среда, 22. јан 2020, 08:52) - anoBarbara Zivanovnymous [нерегистровани]

statista

Film je odlicno snimljen i treba ju svi videti stradanja dece,zena i svih u logoru Jasenovac. Bila sam statista i zelela bih opet ako budete snimali neki film. Srdacan pozdrav

(недеља, 03. нов 2019, 14:30) - heej [нерегистровани]

istina

Statisti su isuvise cisti,bucmasti ,uhranjeni kao da su boravili u menzi nekog hotela..To nece doneti nikakav utisak.Sto mucnije i zalosnije prikazati istinu.Nije verodostojno istini koja je bila u Jasenovcu.Molim reditelja,scenografa,kostimografa,sminkera i sve ostale.Napravite scene da se svet zgrozi jer je to stvarno istina u Jasenovcu.Srbija duguje to zrtvama ustaskog noza.

(недеља, 03. нов 2019, 13:01) - Bane [нерегистровани]

Pravda

Ja bih voleo da se sve prikaze u originalnoj verziji onako kako je stvarno i bilo.Znaci da se ni jednog momenta ne razvodni prica i da kako mi to znamo,ublazimo dogadjaje.Da se prikazivanje odrzi po najvecim gradovima sveta.Neka se svet upozna kakve su zveri ustase bile.

(недеља, 27. окт 2019, 19:02) - anonymous [нерегистровани]

Ja

Preporucio bi da ekipa pre snimanja odgleda Sovjetski film idi i smotri. ( po meni najbolja gluma i najbolja scenografija ikada vidjeni na filmu)

(среда, 23. окт 2019, 02:17) - anonymous [нерегистровани]

Re: Veoma ozbiljna tema

Pošto jedan od komentatora spomenu Kusturicu kao potencijanog režisera dodao bih da je Kusturica postao toliko prepoznatljiv da je u stvari postao predvidljiv, naime čim pogledaš njegov film po scenografiji odmah prepoznaš da je njegov i da to nisi znao. Recimo prepoznatljiv i obavezan deo scenografije su svinje, koje se pojavljuju od filma 'Crna mačka beli mačor' i guske od filma 'Dom za vešanje' i tako počnem da gledam njegov film 'Na mlečnom putu' i samo čekam kad će se pojaviti guske i svinje i pojaviše se.

(уторак, 22. окт 2019, 14:30) - BK [нерегистровани]

Kozarska Dubica

Ne snima se u Kozarskoj Dubici, već u selu Kolut kod Sombora.
Ja kao rođeni Dubičanac sam ogorčen što taj film nije snimljen mnogo ranije, valjda zbog nekog bratstva i jedinstva. Isto tako sam ogorčen na partizanske jedinice sa Kozare i iz Slavonije, koji nikad nisu izvršili napad na Jasenovac, već je taj narod prepušten ustaškom nožu.
Jedan važan podatak: u 2.sv.ratu Kozarska Dubica je izgubila 54% stanovništva, i po tom gubitku bila je na 2.mjestu u Evropi (Lenjingrad je bio prvi). Hvala Bogu, pa se neko sjetio da ekranizuje tu strahotu. Nema više komunista da ovako nešto cenzurišu.

(уторак, 22. окт 2019, 12:51) - Чеда [нерегистровани]

Уф...тешка тема

Ово је можда најтежи филмски пројекат за наш народ, у новијој историји. Битно је снимити СВАКИ историјски познат детаљ, ма колико био тежак за гледаоце...Само истина.
Јер другачије нове генерације глобално неће бити свесне те трагедије..

(уторак, 22. окт 2019, 11:43) - anonymous [нерегистровани]

@Veoma ozbiljna tema

to je upravo bilo i moje prvo zapazanje u ovoj kratkoj sceni sa cisom odjecom i licima statista. Mislim da ce ovo na kraju ispasti jako los film koji se stvara od prosecnih u oblasti filma

(уторак, 22. окт 2019, 11:27) - anonymous [нерегистровани]

Ovo je alarmantno prekidajte snimanje

pogledajte iz ove kratke sekvence koliko je ovo vec u pocetku prikazano nerealno. Sto jedan drugi komentator rece cisti kostimi. cista lica ni priblizno realnosti stanja kod zatvorenika