Продукција РТС-а у пуном сјају на фестивалу у Врњачкој Бањи

На Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи приказани су филмови Горана Марковића „Делиријум тременс“ и „О животу и о смрти“ сценаристе Предрага Перишића. Продукција РТС-а је представљена у пуном сјају на Фестивалу који ће свечано бити затворен у суботу проглашењем добитника награда.

Десет степени на Летњој позорници и уметности одана публика у Врњачкој Бањи, обележили су пројекције филмова у продукцији РТС-а. Добра сезона за српски филм и одлична за РТС, јер Делиријум тременс и О животу и о смрти освајају аплаузе и награде.

„Ја уђем да бих видео како публика реагује на филм, да чујем где се смеју, да чујем и видим како то живи са публиком. Ја се не плашим, ни неуспеха ни успеха, мислим да је то највећи квалитет који тренутно имам као глумац“, каже Тихомир Станић.

Његов колега Срђан Тимаров посебно цени Марковићев рад: „Када Горан Марковић позове, ја ни не питам шта је. Само кажем да“.

Смех и преиспитивање глумачке судбине, а затим осетљива и болна прича о бомбардовању РТС-а.

„Телевизију доживљавам као неку врсту светионика који осветљава различите људе и догађаје и просто их чува од заборава. Мислим да на овај начин, тим уметничким изражавањем неке историјске чињенице чувамо од заборава“, објаснио је сценариста остварења О животу и о смрти Предраг Перишић.

„Мислим да је ово изузетно драгоцено за живот филма. Другачије је када се филм прикаже на 20 година бомбардовања РТС-а и то у склопу целог подсећања и вечери и комеморације у Абердаревој“, нагласио је глумац Небојша Миловановић.

У Врњачкој Бањи најављена је и нова продукција РТС-а. Реч је о серији Пролеће на последњем језеру, по сценарију Вулета Журића у режији Филипа Чоловића.

Прича прати Иву Андрића и друге дипломате које је Трећи рајх после бомбардовања Југославије затворио у хотел на Боденском језеру. Снимање је планирано за октобар.

број коментара 0 Пошаљи коментар