Помоћ постпродукцији домаћих филмова

Пет домаћих филмова добило 29 милиона динара за постпродукцију од Филмског центра Србије. Средства добили „Флешбек", „Револт", „Плави воз", „Шишање" и „Корор".

Филмски центар Србије (ФЦС) ове године је први пут доделио средства за постпродукцију филмовима који нису били подржани од стране те институције, саопштено је данас у ФЦС-у.

Председник Управног одбора ФЦС-а Мики Манојловић рекао је данас на конференцији за новинаре да је за пет филмова додељено 29 милиона динара, као и додатних 200.000 динара за промоцију једног пројекта.

Филмови који су добили средства су „Флешбек" редитеља Александра Јанковића, „Револт" Александра Рајковића, „Плави воз" Јанка Баљака, „Шишање" Стевана Филиповића и „Корор" Бранка Сујића и Мирка Милошевића.

Такође, расписано је и четири конкурса за суфинансирање кинематографије у 2010. години: за домаће дугометражне филмове, за производњу српских документарних и анимираних филмова, за финансирање развоја филмског сценарија и за суфинансирање мањинских копродукција

Манојловић је говорио и о издавачкој делатности ФЦС-а: „Током ове године објављено је више књига, међу којима су 'Зборник о анимацији' и 'Филмска слика и стварност' Ранка Мунитића, 'Антологија непрочитаних сценарија' Небојше Пајкића. 'Дејвид Кроненберг' Марка Браунинга и друге".

ФЦС је током 2009. године учествовао и у пројекту „Србија у Србији", Министарства културе Србије, у склопу којег је у Горњем Милановцу, Ваљеву, Сенти, Смедереву, Пријепољу, Лесковцу и Крушевцу организовао пројекције филмова „Хадерсфилд" Ивана Живковића, „Клопка" Срдана Голубовића и „Милош Бранковић" Небојше Радосављевића.

Неопходно доношење закона

Мики Манојловић истакао је да су нови чланови Управног одбора ФЦС-а именовани 5. фебруара 2009. године и да је од тада одржано 12 састанака, где су извршене измене, које се односе на функционисање ФЦС-а и спровођење конкурса.

Према његовим речима, за развој српске кинематографије је од изузетне важности доношење Закона о кинематографији, који је написан, али никако да уђе у процедуру.

„Закон о кинематографији је предуслов да српски филм буде широко поље где ће потпуно постати видљив наш таленат, памет и могућности", рекао је председник Управног одбора ФЦС-а.

Манојловић је истакао да филм репрезентује културу једне земље и да је зато потребно да се што пре донесе Закон који ће се поштовати и примењивати.

Чланови Управног одбора ФЦС-а су поред Микија Манојловића и Велимир Бата Живојиновић, Борислав Анђелић, Дубравка Лакић, Филип Ђорић, Ана Мариа Роси, Горан Питић, Александар Влаховић и Бранимир Димитријевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво