„Ратне приче са Кошара“ у Бањалуци

После Београда, филм „Ратне приче са Кошара" синоћ је премијерно приказан у Банском двору у Бањалуци. Уочи премијере, министар одбране Александар Вулин поручио је да морамо да се сећамо Кошара, Паштрика, Коридора и Олује и да знамо да српски народ само јединствен може да реши своје национално питање.

У Банским дворима били су и учесници једне од одлучујућих битака 1999. године – командант 53. граничног батаљона који је био на првој линији одбране земље у бици на Кошарама.

„Верујте да се вечерас радују душе 108 погинулих припадника Војске Кугославије у рејону карауле Кошаре. Велика је част приказивати овај филм пред борцима Војске Републике Српске, пред потомцима бораца Војске Републике Српске, јер знам да сте имали много Кошара и много Паштрика“, рекао је пуковник Душко Шљиванчанин, командант 53. граничног батаљона.

Филмови Ратне приче са Кошара и Ратне приче са Паштрика су захвалност учесницима битака за све што су они тада учинили.

„Све ово што смо радили са филмом Ратне приче са Кошара и са филмом Ратне приче са Паштрика, јер то је део једног серијала, јесте да се управо после 20 година овим момцима захвалимо за све оно што су они тада дали и да им кажемо једно велико хвала“, објаснила је ауторка филма Слађана Зарић. 

Битка на Кошарама симбол је одбране државне границе и борбе за отаџбину.

„Србија и српски народ нису ничим изазвали ни оправдали НАТО агресију, као што ни српски народ ничим није изазвао ни оправдао ратове на простору бивше Југославије. Управо зато ми можемо и морамо да будемо поносни на јунаке са Кошара, Паштрика, Коридора, на страдалнике из Олује, а све оне који су српски народ бранили“, истакао је министар одбране Србије Александар Вулин.

У бици на Кошарама учествовало је 1.500 припадника Војске Југославије. Погинуло је 108 војника, подофицира, официра, резервиста и добровољаца.

број коментара 0 Пошаљи коментар