Фестивал ангажованог етнографског филма „Византроп“ од 13. јуна у „Старом граду“

Установа културе „Стари град“ у Београду, биће домаћин фестивала ангажованог, етнографског филма „Византроп“, који ће се одржати од 13. до 16. јуна. На фестивалу ће бити приказана најновија остварења светске и домаће продукције.

Селекциона комисија првог фестивала ангажованог етнографског филма „Византроп“ погледала је 85 филмова из више од 30 земаља. 

Одлучено је да на фестивалу прикаже 28 филмова, који су распоређени у четири категорије: „Једнакост и заједништво“, „Нематеријално културно наслеђе“, „Студентски филм“ и „Специјални програм“.

Категорије које подразумевају награде су „Једнакост и заједништво“ и „Студентски филм“.

На програму фестивала су, између осталих и филмови: Храброст, Јанине Мебијус, Црвена земља, бели снег, Кристине Модербахер, У ђавољој башти, Павела Боецког... 

У жирију фестивала за категорију „Једнакост и заједништво“ су др Иван Ђорђевић (етнолог и антрополог), Ивана Тодоровић (документаристкиња) и Маша Сеничић (сценаристкиња).

Аутор победничког филма у тој категорији имаће прилику да буде предавач у оквиру Међународне школе визуелне антропологије, коју организује Центар за Визуелну антропологију. 

Чланови жирија за категорију „Студентски филм“ су Миклош Барна-Липковски (документариста и новинар), Емилија Бошковић (етнолошкиња и антрополошкиња) и Анкит Багчи (филмски кустос).

И аутор најбољег студентског филма имаће прилику да учествује у Међународној школи визуелне антропологије.

„Етнолози и антрополози све више препознају потребу да прошире своју методологију и аналитички израз. Традиционалне академске репрезентације у облику чланака или монографија текстуалним путем пружају увид у културне праксе, норме и институције друштвене свакодневице, међутим, како би се потпуније представила сложеност друштвеног живота и проблема са којима се заједнице суочавају, потребни су алтернативни академски приступи, који укључују више чулних перспектива и на тај начин олакшавају разумевање Другог", поручили су организатори Фестивала.

Колектив окупљен око фестивала „Византроп“ сматра да аудиовизуелне репрезентације могу имати далекосежнији домет и ширу публику од стручно писаних академских текстова: „Њихов потенцијал за утицање на друштвену стварност је већи, стога, етнографски филм не видимо искључиво као производ истраживачког рада већ и као алат за иницирање промена“, закључили су организатори фестивала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво