Богат „Шпански метар“ у Београду и Новом Саду

Најбоља филмска остварења на шпанском језику, биће приказана пред београдском публиком од 15. до 27. маја, у оквиру дванаестог Филмског фестивала „Шпански метар“, који ће повести посетиоце на јединствено путовање кроз Шпанију, Аргентину, Колумбију, Мексико и Перу.

Овогодишње издање Фестивала, у организацији института „Сервантес“ у Београду, почиње култним филмовима шпанске редитељке Пилар Миро, једне од неколико жена које су обележиле шпанску кинематографију у другој половини 20. века. 

Од 15. до 17. маја у Југословенској кинотеци, биће приказани филмови Белтенеброс, Крила среће, Твоје име трује ми снове, Гари Куперу, који си на небесима, Вртларев пас и Причаћемо вечерас, а улаз на прву фестивалску пројекцију је бесплатан.

Филм Белтенеброс је редитељки Пилар Миро, осим десет номинација за награду „Гоја“, донео и Сребрног медведа за изузетан уметнички допринос на Међународном филмском фестивалу у Берлину.

Фестивалски програм ће бити настављен од 18. до 20. маја у Дому омладине Београда, уз филмске приче, које су режирале шпанске редитељке.

Циклус, који носи назив „Женски угао“, отвориће 18. маја филм Кармен и Лола, Аранче Ечеварије.

Циклус „Савремени филм“ обухвата 12 остварења 

„Савремени филм“, главни фестивалски програм, ове године одржава се од 23. до 27. маја у Дворани Културног центра Београда, и обухватиће 12 остварења.

Циклус ће 23. маја отворити филм Аутор, Мануела Мартина Куенке, номинован за чак девет „Гоја“ награда, од којих је освојио две – у категорији за најбољег главног глумца и за најбољу споредну глумицу, а публика ће имати прилику да погледа и остварења из Шпаније, Мексика, Аргентине, Колумбије и Перуа.

Улазнице за „Шпански метар“ у продаји су на благајнама културних центара где се пројекције одржавају.

За филмове Пилар Миро у Југословенској кинотеци и „Женски угао“ у ДОБ-у, цена улазница износи 200 динара, а за „Савремени филм“ у ДКЦ-у 300 динара.

број коментара 0 Пошаљи коментар