Премијера серије „Жмурке“

Од 31. марта у термину од 21 час, РТС премијерно почиње са приказивањем мини-серије „Жмурке“ која прати судбину дечака и девојчица који полазе у школу на Дан победе над фашизмом, 9. маја 1945.

Серија Жмурке представља интимну, аутобиографску и антиратну причу из детињства редитеља Мише Радивојевића и његових другара у малом месту у Србији. Жмурке су серија са децом, али намењена пре свега одраслима. Серија говори о деци у рату, али је усмерена ка томе шта би одрасли могли да науче из њиховог погледа.

У серији од шест епизода сва суровост света приказана је кроз турбуленције у тек ослобођеном малом граду, где деца нису имала исти третман, иако нису била одговорна за грехе или успехе родитеља.

Гошћа Јутарњег програма, глумица Марта Бјелица, у серији глуми мајку једног од дечака. Верује да ће прича, неминовно, дирнути гледаоце, ако не и расплакати.

Тема сеије Жмурке није типична само за период који обрађује, већ је везана и за судбину деце савременог света у коме живимо, где десетине, стотине милиона људи у потрази за срећом не питају и не ослушкују властиту децу, шта је за њих срећа, шта је за њих „правда“ или „кривда“.

„Децу је тешко лагати и дечија интуиција је нешто што је врло изражено, тако да све што има везе са правдом и са неком казном која није правдољубива или је просто нека врста истеривања наших ставова, лечења наших комплекса, оставља велике последице на њих“, сматра глумица.

У серији се појављује значајна плејада глумаца. Поред Марте Бјелице, ту су и Милан Марић, Јасна Ђурић, Александар Берчек, Милица Зарић, Јелена Ђокић, Борис Исаковић, Светозар Цветковић, Миша Јанкетић, Игор Бенчина, Аљоша Вучковић, Милица Гојковић, Јована Стојиљковић, Рада Ђуричин ...

Кљуна особа што се тиче инспирације у овом пројекту, по мишљењу Марте Бјелице, је био редитељ Миша Радивојевић.

„На снимању, у својим годинама, Миша је био пун полета, жеље, жара. То је нешто што се не виђа. Он је невероватно пуно веровао у све нас. Први пут сам на тај начин добила неку врсту ванвременског самопоуздања да баш ја треба да знам најбоље на свету како се то игра, без обзира што немам личног искуства“, објашњава Марта Бјелица своја искуства са снимања серије Жмурке.

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 10. мај 2019, 19:38) - VS [нерегистровани]

Dobra

Veoma dobra