Ратна драма „Црнци" најбољи ауторски филм

Главно признање „Александар Саша Петровић" 15. Фестивала ауторског филма припало је драми „Црнци", редитеља Звонимира Јурића и Горана Девића. Награђене и драме „Гласник" и „Убио сам мајку". „Поглед у свет" затворен премијером филма „Обични људи".

Јубиларно, 15. издање Фестивала ауторског филма „Поглед у свет" завршено је  проглашењем победника и београдском премијером филма „Обични људи" Владимира Перишића, који је до сада победио на фестивалима у Новом Саду, Сарајеву и Котбусу.

Судећи према квалитету филмова и са више од 20.000 гледалаца у пет биоскопских дворана,  Фестивал се сматра једним од најуспешнијих до сада.

Главну фестивалску награду „Александар Саша Петровић" за најбољи филм добила је ратна драма о кривици „Црнци", рађена као документ исписан филмским језиком редитеља из Хрватске Звонимира Јурића и Горана Девића.

Награду жирија добила је антиратна америчка драма „Гласник", коју је редитељ Орен Муверман посветио рату у Ираку.

Жири којем је председавао руски синеаста Сергеј Дворцевој, прошлогодишњи победник ауторског фестивала, посебно је похвалио "Soul Kitchen" комичну посвету турско-немачког редитеља Фатиха Акина родном Хамбургу. Овај филм наградио је и жири критике ФИПРЕСЦИ Србија.

„Било је тешко одлучивати о наградама, јер је београдски фестивал својом селекцијом доказао да се на свету снимају добри ауторски филмови који се ангажовано баве судбинама и животима малих, обичних људи сиром света", истакао је председник жирија Сергеј Дворцевој.

За главну фестивалску награду, вредну 7.000 евра, ове године такмичило се 14 остварења, а у жирију који је одлучивао о победницима, поред Дворцевоја, били су и хрватски редитељ Антонио Нуић и продуценткиња Нађа Туринцева.

Плакету Удружења филмских уметника Србије „Александар Петковић - Петко", која се додељује за најбољи сниматељски рад, добио је Кристијан Бергер за филм „Бела трака" аустријског редитеља Михаела Ханекеа, овогодишњег канског победника.

Новоустановљена фестивалска награда за најбољи филм редитеља до 35 година припала је Ксавиеру Долану за филмску драму „Убио сам мајку".

Овај канадски аутор храбро проговара о породичним односима и танкој линији између љубави и мржње.

Фестивал је у Дворани Културног центра Београда затворила румунска глумица Анамарија Маринца, главна протагонисткиња филма „Четири месеца, три недеље и два дана" Кристијана Мунђијуа, канског победника 2007. године.

Маринца је рекла да се посебно радује што је на овогодишњем фестивалу приказан циклус остварења савремене румунске кинематографије и најавила пројекцију филма „Обични људи" Владимира Перишића којом је фестивал затворен.

Због распродатих пројекција током фестивала, у четвртак ће у оквиру Фестивала на бис у културном центру Београда бити приказане „Дивље травке" Алана Ренеа, "Soul kitchen" Фатиха Акина, „Млеко туге" Клаудије Љосе и „Ахил и корњача" Такешија Китана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи