Овације за „Терет“ у пуној Комбанк дворани

Филм „Терет“ сценаристе и редитеља Огњена Главонића премијерно је приказан у пуној великој сали Комбанк дворане, у оквиру 24. Фестивала ауторског филма.

Остварење, које је изазвало бурне реакције због своје теме још пре светске премијере у Кану, први пут приказано у Србији и доживело је овације и громогласан аплауз публике у којој је било много људи из света филма.

Највећи аплауз добио је хрватски глумац Леон Лучев који тумачи главну улогу, Владу, возача камиона у време НАТО бомбардовања Југославије 1999. године који превози непознат товар.

Док пролази кроз разорену земљу, окружен последицама рата, покушавајући да пронађе пут, Влада не зна и не жели да сазна шта је то што превози.

Ова драма специфичног визуелног стила отвара питање, не само о односу прошлости и садашњости кроз косовску драму из деведестих година прошлог века, него и о потреби људи који живе на Балкану да повежу растурен историјски наратив кроз животе више генерација.

Поред Лучева, који је добио награду Срце Сарајева на овогодишњем Филмском фестивалу у Сарајеву за најбољу мушку улогу, у филму играју Павле Чемерикић, Тамара Крцуновић, Иван Лучев, Игор Бенчина.

„Требало нам је седам година да дођемо довде и сада је чудан осећај. Хвала вам што сте погледали филм, надам се да вам се допао“, рекао је Главонић по завршетку пројекције.

Редитељ, који је претходно снимио вишеструко награђиван документарац Дубина дна о масовној гробници пронађеној у предграђу Београда, и пре почетка филма је поздравио публику.

„Надам се да нисте уплашени после свега што се писало о овом злу и одвратном филму. Свестан сам да сте сви дошли са неком врстом предзнања које је лоше за уживање у овом филму, али се надам да ћете наћи нешто што ће вам се свидети, што ће вам се обраћати или открити нешто ново што не знате да је ту“, истакао је Главонић.

Председник Савета Фестивала ауторског филма, редитељ Срдан Голубовић подсетио је да се на отварању фестивала о Желимиру Жилнику говорило као симболу побуне.

„Ако данас у српској кинематографији постоји аутор побуне, онда је то Огњен Главонић. Он се у својим филмовима Терет и Дубина дна бави суочавањем са неким од најмрачнијих тренутака, стварајући посебан ауторски свет. Огњен прича своје приче храбро, одговорно и панкерски“, нагласио је Голубовић.

Српска публика ће филм моћи да погледа током Фестивала ауторског филма у још шест термина.

Филм наставља свој живот и на иностраним фестивалима, а после ФАФ-а ће бити и у редовној дистрибуцији у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво