Снажне емоције и драматика промена

Запис редитеља Горана Радовановића о турбулентном времену у Србији кроз драматику политичких промена, филм "Хитна помоћ", приказан је пред публиком у Београду. На иностраним фестивалима, публика је овај филм оценила као остварење са снажном емоцијом, суперирорним глумцима и племенитом поруком.

После успеха на међународним фестивалима у Монтреалу, Анталији, Монпељеу и Манхајму филм "Хитна помоћ" редитеља Горана Радовановића приказан је и пред београдском публиком.

У играном првенцу познатог документаристе осликана је драматика промена у нашем друштву, а главну улогу игра Весна Тривалић.

Живот и лично искуство подстакли су Горана Радовановића да направи запис о турбулентном времену у Србији и о сведоцима - кроз драматику политичких промена на крају 20. и почетку 21. века, и кроз њихов утицај на интиму јунака филма "Хитна помоћ".

"Реч је о служби која је најосетљивији део система као што је здравство, и где су сви - и систем, али и конзументи као и пацијенти, да не кажем грађани", каже Радовановић.

Сам наслов је метафора јер је кроз службу која доживљава прекопотребну модернизацију, приказано друштво које споро путује ка другачијој будућности, од слома тоталитарног режима, до доласка демократије.

Снимљена у форми омнибуса, ово је савремена историјска бајка, у којој има и надреалних ситуација, а комбиновање игране и документарне структуре, доприноси анализи социјалних промена и индивидалуне свести разноликих јунака.

Најупечатљивији је наменски писана улога за једну од најбољих српских глумица данашњице Весну Тривалић која тумачи лик докторке Весне. За њу, ово је прва главна филмска улога, али и прва драмска.

"Весна симболизује све оне скромне, добре и поштене људе који се нису снашли у овим турбулентним временима и све оне који не желе и неће заборавити зашто се ми зовемо - људи", објашњава Тривалићева.

Иако овај филм третира домаћу тему, инострана публика га је разумела. Углавном га је коментарисала као филм из Србије у коме нема ружних речи и псовки, и као остварење са снажном емоцијом, суперирорним глумцима и племенитом поруком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи