Кратки филмови Милоша Љубомировића у Дому омладине

У Дому омладине могу се погледати два краткометражна остварења редитеља Милоша Љубомировића – премијерно ће бити приказан краткометражни играни филм „Позив“, као и краткометражно документарно остварење „Филм једног камионџије и брату камионџији“.

Остварење Позив описује живот једне баке на селу, њеној географској отуђености и емоционалној усамљености, као и о све већем јазу између генерација.

Бака Рада је удовица која живи сама, удаљена од своје породице. Радује је посета кћерки са унуцима после више од шест месеци. Посебно је радује могућности да преко рачунара који јој доносе, после 12 година види сина који живи на Новом Зеланду.

Стрпљење и безусловна љубав преплићу се током овог породичног окупљања на селу уз јасан генерацијски јаз.

„Тема филма је стрпљење - живот баке на селу, њена географска отуђеност и емоционална усамљеност. Позив говори о бакама и декама који су на све спремни због деце и унука, о љубави коју безрезервно дају, не тражећи ништа заузврат. О унуцима који ретко узвраћају и са десетак минута пажње. О мени и мени сличнима. Филм о свима нама“, објашњава редитељ Милош Љубомировић.

Према његовим речима, од почетка рада на сценарију био је вођен идејом да главни јунак буде натуршчик, жена која ће сваким својим покретом и мимиком на природан начин осећати рустични простор и амбијент - бака која је ће постати јасан симбол несебичне љубави, топлине, мудрости, стрпљења.

„Насупрот искуству које године неминовно доносе, друга линија приче прати дивљу, необуздану и нестрпљиву младост њених потомака. Филм преиспитује ове односе у данашње време када се они, чини се, губе више него икад. Сценарио за овај играни филм настао је комбинујући два лична искуства. Њиме сам желео да оживим породична сећања и да се на неки начин одужим ближњима на недостатак стрпљења који сам увек према њима показивао“, истиче Љубомировић.

Главна глумица Нада Савкић дебитанткиња је на великом платну, док су у остале улоге тумаче Драгиња Вогањац, Драгана Ђукић, Лука Мијатовић, Ана Милосављевић, Иван Марковић, Невена Савкић, Симон Карић и Ива Делић.

Позив ће бити премијерно приказан 4. априла, када ће након пројекције бити организован и разговор са екипом филма.

Осим Позива, у Дому омладине се може погледати још једно Љубомировићево остварење - Филм једног камионџије о брату камионџији.

На залеђеним путевима Америке, хиљадама километара од куће, Душан преживљава као возач камиона живећи кроз приче из домовине.

„Почетни мотив за рад на овом филму пронашао сам у породици. Мој старији брат Душан је возач камиона у Америци који у последње четири године већину свог времена, због природе посла, проводи на путу. Од њега сам чуо велики број прича које су ме заинтересовале да дубље истражим вожњу камиона као тему потенцијалног филма. У почетку је тема за мене била далека и страшна. Нисам знао пуно о томе и нисам сасвим ни разумео брата, питао сам се зашто неко ко је инжењер саобраћаја одлази далеко и ради толико тежак посао“, наводи Љубомировић, који је због потреба филма са братом на путу провео пет месеци истражујући његов позив.

„У процесу истраживања и сâм сам постао камионџија. Посао камионџије је најтежи посао који сам до сада радио, али ми понекад, на неки чудан начин, та вожња недостаје. Поред страха, тај посао носи и одређену лепоту. Носи и бол, борбу и наду. Што вожња представља за мог брата, то Америка представља за њега“, закључује Љубомировић.

Карте се могу купити на благајни Дома омладине Београда по цени од 150 динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво