Награђивани РТС-ови документарци у посебном програму овогодишњег Мартовског фестивала

Део посебног програма овогодишњег 65. Мартовског фестивала биће посвећен јубилеју Радио-телевизије Србије. У години када ТВ Београд/РТС обележава 60 година рада, публици Мартовског фестивала биће представљен избор филмова који су претходних година освојили награде на овој најстаријој филмској смотри, односно, на Фестивалу документарног, краткометражног и анимираног филма, како се раније звала манифестација.

Најзначајнија и најстарија филмска смотра у Београду је Фестивал документарног, краткометражног и анимираног филма. Телевизија Београд први пут је учествовала на Београдском фестивалу 1970. године са филмовима Југославија Божидара Вучуровића и Срушен град Здравка Велимировића.

Од тог доба ретка је фестивалска година без учешћа телевизијских стваралаца, запажених и награђиваних остварења: Горан Паскаљевић (прво одличје за продукцију ТВБ), Ружица Лукић (више пута награђена), Владимир Перовић (највише награђивани ТВ и филмски стваралац), Никола Лоренцин (доајен и професор документаристике), Тања Феро (Златна медаља Београд за режију), Сребренка Илић (вишеструко награђена уредница Документарног програма), Филип Чоловић и Оља Панчић (редитељ и аутор, заједно награђени), Драгомир Зупанц (злато и УФУС награда „Јован Аћин“), Лордан Зафрановић (два пута учествовао са филмом као аутор Телевизије РТБ и РТС)...

Ту су и награђени филмски сниматељи Веселин Крчмар, Зоран Синђелић, Владан Обрадовић, Вук Дапчевић, монтажерка Светлани Катанић. Награђени су и Рихард Мерц, Љубиша Шпегар и Ружа Рудић за тонске ефекте и шум, Верослава Тадић за сценарио, а Мирослав Николић и Михаило Илић су филмовима снимљеним у коопродукцији са РТС освојили Гран при фестивала, 1997. и 1999. године.

У години када обележава 60 година рада, Радио-телевизија Србије учествује са посебним програмом на јубиларном 65. Мартовском фестивалу:

Избор награђених филмова на досадашњим Мартовским фестивалима (Дом омладине – сала „Американа“, субота 31. март 2018, 20 часова)

Легенда о лапоту, редитељ Горан Паскаљевић

Реконструкција старог народног обичаја у селима југоисточне Србије, да се најстарији члан породице који више није способан за рад ритуално убије.

Награде на 19. Фестивалу документарног и краткометражног играног филма, 1972: Сребрна медаља Београд за режију, Медаља ЦИДАЛЦ, Продуцентска награда Другом програму ТВБ, Традиционална награда за најбољи филм младог аутора.

Сага о самурају и глибу, редитељ Владимир Перовић

Непосредно након Вуковара повратник из рата, суперспецијалац иначе каратиста који живи по кодексу „Бушидо“ и држи до људског и ратничког морала, прича о глибу рата у који је мимо своје воље бачен.

Награде на 39. Фестивалу Документарног и краткометражног играног филма, 1992: Златна медаља Београд за режију, награда УФУС „Јован Аћин“, Диплома за уредничку храброст Сребренки Илић.

Достојан, редитељ Тања Феро

Млади харизматични и успешни глумац, после једне представе мирно одлази у манастир Високи Дечани, који је у време снимања његовог преображења у монаха Илариона, под заштитом КФОР-а.

Награда на 49. Фестивалу Документарног и краткометражног играног филма, 2002: Златна медаља Београд за режију.

Желимир Жилник, прилози за историју Ју-филма и политпорнографију, редитељ Драгомир Зупанц

Прва епизода серије посвећене знаменитим синеастима Желимиру Жилнику, Душану Макавејеву, Бранку Вућићевићу и Карпу Години. Аутори говоре како су стварали своју поетику и својим делима мењали историју филма на овим просторима.

Награде на 51. Фестивалу документарног и краткометражног играног филма, 2004: Златна медаља Београд за режију, Награда УФУС „Јован Аћин“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије