„Црни“ Златни глобуси – четири признања филму „Три билборда испред Ебинга у Мисурију“

Драма „Три билборда испред Ебинга у Мисурију“ однела је четири Златна глобуса на 75. додели тих награда, чија је церемонија одржана у духу покрета „Ја такође“ и солидарности са женама које су биле жртве сексуалног насиља. У телевизијској категорији, доминирале су серије „Велике мале лажи“ и „Слушкињина прича“.

У политички набијеној свечаности доделе Златних глобуса, може се рећи да је драма Три билборда испред Ебинга у Мисурију (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) победник вечери са освојеним наградама за најбољи играни филм, сценарио (Мартин Макдона), споредну улогу (Сем Роквел) и главну женску улогу.

Црнохуморна драма смештена у Ебинг у држави Мисури, у којем мајка очајнички покушава да пронађе убицу своје ћерке.

Оскаровка Франсис Макдорманд својој колекцији признања додала је и Златни глобус за најбољу главну женску улогу, а након примања награде истакла је важност жена да јавно устану против „сексуалних грабљиваца“.

„Своје ставове сматрам приватном ствари и тако се и понашам. Ипак, било је сјајно бити у овој просторији вечерас и бити део тектонске промене у структури моћи филмске индустрије. Верујте ми, жене које су овде вечерас нису дошле због хране. Дошле смо да радимо“, рекла је глумица.

У другим индивидуалним категоријама, Гиљермо дел Торо освојио је Златни глобус за најбољу режију за The Shape of Water, остварење које је у доделу Златних глобуса ушло са највише номинација.

Британска легенда Гери Олдман овенчао се признањем за најбољег главног глумца за улогу Винстона Черчила у филму Најмрачнији сат, док су Серше Ронан (Lady Bird) и Алисон Џени (I, Tonya) освојиле Златне глобусе за најбољу глумицу и најбољу споредну глумицу у комедији/мјузиклу.

Златни глобус за најбољи страни филм добило је остарење In the Fade.

Као и на септембарској додели Емија, у категорији телевизијских остварења доминирале су серије Велике мале лажи (Big Little Lies - најбоља драма ограниченог формата) и Слушкињина прича (The Handmaid's Tale - најбоља драма).

Глумачка екипа тих серија такође није остала празних шака. Елизабет Мос освојила је Златни глобус за најбољу глумицу у Слушкињиној причи.

Са друге стране, Никол Кидман, Лаура Дерн и Александер Скарсгард освојили су Глобусе за своје улоге у серији Велике мале лажи, адаптацији романа Лиен Моријарити, у продукцији ХБО.

Златни глобус за најбољег глумца у телевизијској серији добио је Азиз Ансари. Роберт де Ниро је добио награду за најбољег глумца у минисерији или филму, док је за најбољу глумицу у телевизијској серији проглашена Рejчел Брознахан.

У категорији мјузикла трујумфовао је филм Lady Bird.

Награду „Сесил Б Демил“ за животно дело освојила је телевизијска водитељка Опра Винфри, која је постала прва црнкиња којој је додељено угледно признање. Домаћин церемоније био је познати водитељ и сатиричар, Сет Мајерс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара