„Непобедиви" уједињују земљу

Драма Клинта Иствуда „Непобедиви" говори о расним тензијама у Јужноафричкој Републици после рушења апартхејда. Када је земља изаберана за домаћина Светског првенства у рагбију, то је савршена прилика за уједињење... Морган Фриман и Мет Дејмон тумаче главне улоге.

Последње редитељско остварење Клинта Иствуда „Непобедиви" (Invictus) говори како је Нелсон Мендела успео да уједини читаву земљу, уз помоћ капитена јужноафричке рагби репрезентације.

Главну улогу Менделе тумачи Морган Фриман, а поред њега ту је и Мет Дејмон у улози рагбисте Франсое Пиенара.

После првих демократскох избора 1994. године, у којем су учествовале све расе, Нелсон Мендела је постао први црни председник.

Он је добио већину гласова и ступио је на функцију у ситуацији, када су тензије између већинског црначког становништва и беле мањине још увек биле изражене.

Председник Мендела био је одлучан да умири и уједини нацију.

Савршена прилика за то указала се када је Јужна Африка била изабрана за домаћина Светског првенства у рагбију.

Користећи слоган „један тим, једна земља" он је охрабрио црне Јужноафриканце да подрже раније омражену рагби репрезентацију, познату и по надимку „газеле".

Да је у томе успео, видело се у месецима који су претходили Светском првенству, када су телевизије из целог света преносиле снимке белаца и црнаца, како заједно кличу „један тим, једна земља".

„Газеле" су у епском финалу турнира успеле да победе фаворизовану репрезентацију Новог Зеланда (познату и као "All Blacks" - односно „Скроз црни", по боји дресова) и освоје првенство.

На завршној церемонији, Нелсон Мендела је предао трофеј Франсои Пиенару, носећи дрес „газела", што је већина схватила као значајан корак ка помирењу и отклањању расне нетрпељивости у држави.

Премијера остварења „Непобедиви", чији је буџет био 50 милиона долара, заказана је за 11. децембар, а очекује се да овај филм буде у ужој конкуренцији за Оскара у више различитих категорија.

Као основа за сценарио послужила је књига Џона Карлина „Играње непријатеља: Нелсон Мендела и утакмица која је променила нацију".

број коментара 0 Пошаљи коментар