„На млечном путу" премијерно пред домаћом публиком на „Кустендорфу“

Филм „На млечном путу“ Емира Кустурице приказан је вечерас премијерно у Дрвенграду у оквиру 10. „Кустендорфа“, а због великог интересовања додата је још једна пројекција.

Многи који нису имали акредитацију за фестивал, остали су испред сале „Проклета авлија“, због чега је Кустурица одлучио да филм прикаже и у сали „Стенли Кјубрик“, два сата након прве пројекције.

Након светске премијере на Венецијанском филмском фестивалу, пројекција у Лисабону, Лондону, Москви, ново Кустуричино остварење у коме игра уз Монику Белучи и Слободу Мићаловић, приказано је премијерно пред домаћом публиком.

„Извињавам се ако сте превише плакали. Ово је искуство које не може ни са чим другим да се мери, јер је ово филм рађен по рецептури прошлости“, отворио је Кустурица радионицу након пројекције коју је одржао за младе ауторе са глумицом Слободом Мићаловић.

Објаснио је да је филм На млечном путу рађен језиком седамдесетих и осамдесетих, „универзалним језиком филма који се данас ретко користи“.

„Живимо у времену када се филмови гледају на мобилном телефону, интернету, а све ређе на начин на који сте ви данас гледали. Можете замислити шта је значило чекати сунце четири године у земљи где сунце није честа појава. Једне године сунце се није уопште појавило у Требињу“, истакао је Кустурица.

Рекао је и да је језик филма прилагођен ликовима и објективима који показују колико је дивна Херцеговина.

„Ивица Матић има филм Жена с крајоликом. Сваки кадар у овом филму је Жена с крајоликом“, нагласио је редитељ.

Кустурица је рекао да се око остварења На млечном путу окупила група људи која је посвећена филму 100 одсто и да се „резултати постижу самоубилачком акцијом која је заправо питање бити или не бити“.

Кустурица је захвалио Слободи Мићаловић јер је направила одличну улогу са њим као главним натуршчиком.

Мићаловић: Филм у мени изнова и изнова буди нове емоције 

Мићаловићева је са сузама у очима признала да у њој филм изнова и изнова буди нове емоције и да јој је био изазов да ради са Кустурицом што је, како је нагласила, сан сваког глумца који жели да помера своје границе и који не жели да се укалупљује на шта редитељи углавном терају глумце.

„Фасцинирала ме је храброст Кустурице да ми да улогу која је супротност свему што сам икада показала. Млади редитељи треба да буду тако храбри“, рекла је Мићаловићева.

Истакла је да је за Кустурицу специфично што је њему сценарио само смерница, али се не држи договореног и пушта да се ствари једноставно десе, дајући глумцу прилику да се пронађе.

Кустурица је рекао да је он дете седамдесетих година, када је филм био спој забаве и памети и да је то кореспондирало са београдским „Фестом“ који је доводио најбоље филмове од којих је научио да је ужасно важно да филм има уверљивост за степен већу од реалности.

„У сваком филму је важно да се прати људска егзистенција, њена повезаност са историјским токовима и како се све то дешава у простору, али да све то надиђе реалност, буде моћније од реалности“, нагласио је Кустурица, приметивши да данашњи аутори мешају реалност са реализмом.

Кустурица је рекао да је „На млијечном путу“ старомодан и модеран филм, који се у простору и времену реализује као савремена драма.

„Ово је потпуно необичан филм склапан из делова који су ишли од краја ка почетку, а лоши временски услови су нас приморали да прескачемо сцене и неки млађи редитељ би се у томе изгубили. Најважнији је редитељев осећај да као диригент усклађује различите енергије“, рекао је Кустурица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије