Серија РТС-а о Немањићима – 200 година династије

Радио-телевизија Србије припрема снимање великог и јединственог пројекта о немањићкој Србији. Серијал „Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина“, рађен је по тексту Гордана Михића. Подсетиће на догађаје из националне историје и најавити велики јубилеј, 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног.

Под зидинама Смедеревскe тврђаве ускоро би требало да буду снимане сцене једне од најзначајнијих серија РТС-а Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина по тексту Гордана Михића.

Челни људи наше куће, учесници пројекта и домаћини града Смедерева обишли су деспотов град.

Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић договорили су се да Смедерево буде сарадник у реализацији пројекта.

„Све то што будемо радили може да остане овим људима касније и као нека врста туристичке атракције, можемо да правимо и музеј о Немањићима, о коме се говори у последње време – све је то део нашег пројекта о Немањићима који ћемо радити 10-15 година, од сада па надаље", истиче генерални директор РТС-а Драган Бујошевић. 

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић наводи да је пресрећна што ће се серија снимати у тврђави: „Још ми је већа част што је град Смедерево први град с којим РТС разговора о сарадњи. Мислим да је овај пројекат за дуже стазе.“

Смедеревска тврђава је једна од 240 локација на којима ће серија бити снимана, а романсирану историју о стварању прве српске државе публика ће гледати у 12 епизода.

„Налазимо се у Смедереву са ужим делом екипе, дирекцијом и домаћинима и гледамо локалитет Смедерева, који је врло захвалан за многе објекте и локације који су нам потребни за серију“, наводи редитељ Марко Маринковић. 

„Тврђава ће у том периоду, док се буде снимао филм, бити веома интересантна и за фотографе и остаће један леп документ, а надам се да ће нешто од тога можда моћи да се искористи у наредном периоду за посетиоце који ће моћи боље да схвате како су неки делови тврђаве изгледали“, истиче Дејан Радовановић, в. д. директора Регионалног завода за заштиту споменика културе у Смедереву.

Серија о Немањићима требало би да буде емитована на каналима РТС-а крајем следеће године, а представиће 200 година династије, период од рођења великог жупана до смрти Уроша Нејаког, као и борбе великих сила за територију Балкана, унутрашње сукобе, стицање аутокефалности српске цркве, војне успехе и крваве борбе.

Остали аутори: Гордана Стијачић
број коментара 13 Пошаљи коментар
(субота, 03. дец 2016, 20:21) - anonymous [нерегистровани]

uloge

Stefan Nemanja - Aleksandar Berček
Vukan - Žarko Laušević
Stefan- Vojin Ćetković
Sava - Lazar Dubovac
Radoslav - Aleksandar Radojičić
Vladislav - Petar Strugar

(недеља, 27. нов 2016, 13:06) - anonymous [нерегистровани]

OBNOVIMO TRADICIJU i SEBE

Nadajmo se da će serija o Nemanjićima pomoći da se što pre obnovi Kraljevina Srbija u kojoj bi : Kralj imao "predstavničku" i "protokolarnu" funkciju, koja objedinjuje sve stranke i građane , a vlast bi pripadala NEPOSREDNO izabranim predstavnicima naroda.

(четвртак, 24. нов 2016, 10:18) - Arhitekta [нерегистровани]

OBNOVA TVRĐAVE

Prvo se mora urediti i obnoviti Smederevska tvrđava, kao što je Kusturica napravio Drven grad i Kamengrad.

(среда, 23. нов 2016, 14:02) - Misko [нерегистровани]

12 epizoda

Mislim da serija o ovakvoj dinastiji zasluzuje vise epizoda i jako dobro razradjenu pricu... 250 godina istorije staviti u 12 epizoda mislim da je smesno

(среда, 23. нов 2016, 13:35) - anonymous [нерегистровани]

Molim vas ubacite malo i spletkarenja u seriju

Neka ove nase domacice nauce nesto i o Nemanjicima, a ne samo o Sulejmanu velicanstvenom.
Mi smo pod novom otomanskom okupacijom, dobro je da se sad branimo nasim srednjim vekom.

(среда, 23. нов 2016, 13:22) - anonymous [нерегистровани]

Bravo za RTS!

Bravo za RTS, koji je u protekloj i ovoj godini na izmaku nama gledaocima omogucio programe i serije koje su nas konacno vratile kuci - nakon visegodisnjeg izbivanja na stranim programima u potrazi sa spasom od TV Pink-a! Samo tako nastavaite!

(среда, 23. нов 2016, 12:45) - Jelica [нерегистровани]

Nemanjići

Baš se radujem!

(среда, 23. нов 2016, 11:29) - Veljko Živković [нерегистровани]

Veljonius992

Коначно добијамо серију о Немањићима! Ја сам изабрао Томислава Трифуновића као Стефана Немању, Александра Радојичића као Светог Саву, Бранислава Трифуновића као Краља Стефана Првовенчаног, Сергеја Трифуновића као Вукана Немањића, Нада Шаргин ће играти Ану Немаљић у серији о Немањићима! Серија „Прва Немањићка краљевина“ биће много најгледанија у свим регионима, биће много одлична и добра серија!

(среда, 23. нов 2016, 11:24) - anonymous [нерегистровани]

svaka cast

Svaka cast..Konacno da se neko seti nase slavne istorije.. Zbog dece, oni o tome skoro da nista i ne znaju..

(среда, 23. нов 2016, 10:47) - anonymous [нерегистровани]

da je srece

da vise ovakvih projekata snima. Bilo bi lepo napraviti serijal od par sezona koji bi mogao da se zove uspon i pad Nemanjica.