Филму „Убио сам мајку" награда у Загребу

Победник главног програма 7. Загреб филм фестивала је остварење „Убио сам мајку". Специјално признање филму „Либан". Најбољи документарац је „Луди живот", недавно убијеног режисера Кристијана Поведе.

Канадски филм „Убио сам мајку" Хавијера Долана Тадроа најбољи је дугометражни филм приказан у оквиру главног програма 7. Загреб филм фестивала.

Жири који су чинили режисери Хусејин Карабеј и Доминик Марфи и продуценткиња из Србије Јелена Митровић, уз награду канадском филму дао је специјално признање филму „Либан" израелског режисера Семјуела Маоза, као и похвалу румунском филму „Најсрећнија девојка на свету" Рада Јуде.

Награду за најбољи краткометражни играни филм деле „Одсутна" холандског аутора Јохема де Врија и „Сваки дан није исти" Мартина Турка, који ће поделити новчани део награде.

Жири који су чинили режисери Рада Шешић, Чао Ган и Јанив Берман одлучио је да је најбољи документарни филм „Луди живот" недавно убијеног режисера Кристијана Поведе, а организатори фестивала најавили су да ће пронаћи породицу убијеног режисера и уручити им награду.

„Хладна фронта" Уроша Живановића најбољи је филм у програму „Коцкице", у којем су приказана остварења младих хрватских аутора.

У главном програму, за награду Златна колица и 5.000 евра, такмичило се десет дугометражних играних филмова, док је за Златна колица и 1.500 евра у трци било 15 кратких играних и 13 документарних филмова.

Најбољи филм у програму „Коцкице" добија Златна колица и 1.000 евра.

Према речима директора Фестивала Бориса Матића, публика је била изузетно заинтересована за овогодишњи програм, што потврђује цифра од преко 35.000 гледалаца.

Фестивал је затворен синоћ доделом награда и пројекцијом омнибуса „Загребачке приче" 11 хрватских аутора.

Од 18. до 24. октобра, на шест локација, у оквиру девет програма, на преко 160 пројекција приказано је више од 90 филмова из 30 земаља.

У главном програму приказани су и српски ратни филм „Обични људи" Владимира Перишића и хрватски ратни филм „Црнци" Звонимира Јурића и Горана Девића, док је ван конкуренције приказан „Фанк-и ластиш црног зуба" Душана Којића Које који је с групом „Дисциплина кичме" одржао и концерт у Загребу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара