Освета „узорног грађанина"

Филм „Правда за све", са Џерардом Батлером и Џејмијем Фоксом, говори о човеку којег је изневерио правосудни систем. Када, због процедуралних разлога, један од криваца за смрт његове жене и ћерке остаје некажњен, он неће бирати средства да би се осветио...

„Правда за све" (наслов оригинала је "Law Abiding Citizen", што се може превести као "узорни грађанин") је трилер Ф. Герија Греја о човеку који „узима правду у своје руке", са Џерардом Батлером и Џејмијем Фоксом у главним улогама.

Клајд Шелтон (Џерард Батлер) је узоран породични човек, чију жену и ћерку убију провалници.

Када полиција ухапси починиоце, Ник Рајс (Џејми Фокс), млади и перспективни тужилац, преузима случај.

Упркос његовом противљењу, Ника шеф приморава да једном од оптужених понуди нагодбу, према којој ће починилац злочина добити благу казну, уколико сведочи против саучесника.

Радња се затим „сели" десет година унапред, када је преступник који се „извукао" са убиством пронађен мртав.

Очигледни осумњичени за тај злочин је Клајд Шелтон, који мирно признаје кривицу.

Како је Ник Рајс тужилац и на овом случају, судбина их поново спаја.

Шелтон потом упозорава Ника: или "поправи" правосудни систем, или ће кључни људи из процеса од пре десет година умрети.

Ускоро, он остварује своје претње и организује низ спектакуларних и дијаболичних убистава, које није могуће ни предвидети, нити спречити.

Цела Филаделфија (у којој се дешава радња) је у страху, док редом гину људи са Шелтонове „листе за одстрел", а власти су немоћне да га у томе спрече.

Једино Ник може да заустави убиства, а да би то учинио, неопходно је да надмудри овог бриљантног социопату у бруталној игри, у којој и најмања грешка значи смрт.

И док је сада и његова породица у опасности, Ник је у очајничкој позицији, јер има смртоносног противника, који је увек један потез испред њега.

Ова прича о безобзирној освети није се допала филмским критичарима, али је публика очигледно другачијег мишљења, јер се првог викенда приказивања филм пробио на другу позицију по заради у САД (приход је премашио 21 милион долара).

Филм је продуцирала Батлерова компанија, а првобитно је било планирано да он игра улогу тужиоца.

Међутим, у последњем тренутку се предомислио, а како су већ ангажовали Фокса, Батлер му је предложио да замене улоге.

Џејми Фокс се сложио са тим предлогом, јер је био одушевљен Батлеровом улогом у филму „300" и изјавио да би због тога „баш волео да види како Џерард бије људе и разноси ствари".

број коментара 0 Пошаљи коментар