Америчка премијера „Београдског фантома“

На Њујоршком филмском фестивалу „Готам скрин", који приказује остварења неафирмисаних уметника из САД и целог света, учествоваће и филм „Београдски фантом".

Документарно-играни филм Јована Тодоровића „Београдски фантом" имаће 24. октобра америчку премијеру на фестивалу „Готам скрин" у Њујорку, најављено је на сајту фестивала.

„Београдски фантом", са Милутином Милошевићем, Марком Живићем и Радославом Миленковићем у главним улогама, разоткрива један од највећих митова савременог Београда - аутомобилске вратоломије Владе Васиљевића у украденом белом поршеу на Тргу Славија 1979. године.

На сајту „Готам скрина", „Београдски фантом" се најављује као „'Паклене улице' социјалистичке ере с краја 1970-их, и један од најуспешнијих филмова српске кинематографије у последњих 10 година".

Тодоровићев филм је прошлог пролећа био хит у београдским биоскопима, приказиван је на домаћим фестивалима, а одлазак на „Готам скрин" му је прво озбиљније представљање у иностранству.

„Готам скрин" се одржава трећи пут и, како се на сајту наводи, упознаје Њујорчане са „свежим гласовима и перспективама који долазе од локалних, националних и међународних твораца филмова".

„Мисија фестивала је да публици и (филмској) индустрији покаже радове, који иначе не би могли лако да се виде, као и да Њујорчанима пружи шансу да погледају свеже, неоткривене филмове из САД и целог света", наводи се у прогласу манифестације.

„Готам скрин" приказује дугометражне, краткометражне и документарне филмове независних режисера - дебитаната из САД и мање познатих кинематографија.

број коментара 0 Пошаљи коментар