Отворен Загреб филм фестивал

Пројекцијом филма „Машан" Умберта Пазолинија отворен Загреб филм фестивал. Српски филм „Обични људи", у оквиру главног програма уз 10 дугометражних филмова, такмичиће се за награду „Златна колица".

Загреб филм фестивал, седми по реду, на коме ће гледаоци до 24. октобра моћи да виде 90 филмова у 160 пројекција, међу којима и неколико остварења српске кинематографије, отворен је у недељу.

У препуној дворани Студентског центра у којој су били државни и градски званичници и личности из света културе, фестивал је после обраћања директора Бориса Т. Матића отворила заменица градоначелника Јелена Павичић Вукичевић.

Потом је уследила пројекција филма „Машан" Умберта Пазолинија.

Филмови на том фестивалу углавном су добитници награда и признања на ранијим фестивалима. Тако је српски филм „Обични људи" (Ordinary people) Владимира Перишића добитник награде „Срце Сарајева" за најбољи играни филм и најбољег глумца. Добио је и награду ФИПРЕСЦИ коју додељују филмски критичари.

„Обични људи" ће се у оквиру главног програма уз 10 дугометражних филмова такмичити за награду „Златна колица" и награду од 5.000 евра.

Поред дугометражних, у главном програму биће приказано и 15 кратких играних филмова, као и 13 документараца који конкуришу за награде "Златна колица" и новчане награде од 5.000, односно 1.500 евра.

Међу документарним филмовима биће ван конкуренције приказан и филм „Фанк-и-ластиш Црног Зуба" режисера, сценаристе и продуцента Душана Којића Које.

Од ове године уз постојеће програме „Мој први филм", првих дела познатих режисера, „Великих пет" у којима се приказују најгледанији филмови у највећих пет европских кинематографија, „Матинеје" и „Вип бибијаде" уводе се програми „Одважни продуценти", „Омнибуси о градовима" и „Филм као пропаганда".

У оквиру тог програма приказаће се и филм „Вуковар једна прича" Боре Драшковића, а занимљиво је да ће у том програму публика моћи погледати и филмове „Четници/Борбена герила" америчког режисера Луја Kинга из 1942. и „Тријумф воље" Лени Рифенштал из 1935. године.

Међу члановима жирија дугометражног и краткометражног играног филма је и Јелена Митровић, продуценткиња и предавач на Факултету за уметност и дизајн у Београду.

Играни и документарни филмови који су се приказивали на ранијим Загреб филм фестивалима, имали су након њих и редовне пројекције у биоскопу „Еуропа" и другим загребачким и хрватским биоскопима и изазвали интересовање посетилаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи