Србија добија портал којим ће се победити пиратерија

Не угрожавајући ауторска права, домаће филмове и серије од сада можете гледати на интернет порталу „Нетфилм“, који је представљен у Привредној комори Србије као комплетна платформа за дистрибуцију домаћег филма и видео-стваралаштва преко интернета, потпуно заштићена од пиратерије.

Од како су се појавили алтернативни видови дистрибуције, од видео-касета, преко ДВД-а, до интернета, српска кинематогафија никада није могла да добије битку са пиратеријом, јер су се филмови продавали на улицама, а дијаспора је целокупну домаћу продукцију гледала бесплатно или путем пиратских канала.

„Ово је први покушај да се пиратерија спречи и да коначно аутори, продуценти могу своја дела да експлоатишу преко интерента и да за то добију надокнаду која им припада“, рекао је председник Групације кинематографа Драган Бјелогрлић.

Додао је и да ће захваљујући Нетфилму, мали ауторски филмови наћи свој пут до публике, јер су синеплекси, мултиплекси под монополом великих холивудских компанија.

Бјелогрлић се нада да ће платформа успети да заживи, али наглашава да то зависи од нас самих, као и од подршке Филмског центра Србије, Министарства привреде, Сектора за виокотехнолошки криминал МУП-а, Тужилаштва.

„Држава је подржала овај пројекат и правни систем ће покушати да помогне да све изазове у вези са ауторским правима и пиратеријом сведемо на ниво који неће утицати профит аутора“, рекао је власник и директор „Вижн тима“ Драган Ђурковић.

Према речима Жике Јакшића, Српска антипиратеријска ангенција ће с Јутјуба, Дејли мејла и осталих пиратских интернет портала, укључујући и торенте, уклањати оне наслове који званично буду постављени на Нетфилм.

Ипак, већ се разматра могућност да цела платформа корисницима буде бесплатна, захваљујући оглашивачима који би покривали трошкове.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво