Клуни на отварању лондонског фестивала

Премијером „Фантастичног господина Фокса" синоћ отворен 53. Филмски фестивал у Лондону. За две недеље, биће приказано више од 300 филмова признатих, као и анонимних редитеља из целог света, а гостоваће и Стивен Содерберг, Анг Ли, Џејн Кемпион, Џулијен Мур, Клајв Овен и други.

Филмски фестивал у Лондону отворен је у среду остварењем „Фантастични господин Фокс", за који су гласове позајмили Џорџ Клуни, Мерил Стрип и Бил Мареј.

Реч је о анимираном филму, адаптацији дечје књиге Роулда Дала из 1970. године.

„Ово је одлична прилика да проверимо како ће се публици свидети оно што смо направили", изјавио је Клуни, а преносе британски медији.

Амерички глумац Бил Мареј, који глуми лик Баџера, изјавио је да технологија, која је коришћена приликом снимања, постоји само у Лондону и додао: „Никада нисам био окружен толиким бројем талентованих људи."

Лондонски фестивал, 53. по реду, трајаће до 29. октобра и за то време ће бити приказана 191 дугометражна и 113 краткометражна филма.

Репертоар укључује 15 светских премијера и 23 европске, а 146 остварења ће бити први пут приказано на територији Британије.

Разноврстан и узбудљив програм

Оно што одваја лондонски од осталих фестивала седме уметности јесте његова тежња да публици приближи филмове из целог света.

Тако је гламур црвеног тепиха помешан са иновацијом и експериментима, а публици су представљена многа остварења која иначе не би могли да погледају.

Због тога селекција фестивала обухвата и филмове из Кине, Јапана, Хонг Конга, Јужне Кореје, Тајланда, Малезије, Вијетнама, Филипина, Аустралије, Јужне Африке, Индије, Израела, Канаде, Ирана и Египта.

Неки од значајнијих режисера, који ће се представити лондонској публици су Михаел Ханеке, Атом Егојан, Стивен Содерберг, Анг Ли и Џејн Кемпион.

Фестивал ће затворити светска премијера филма „Nowhere Boy", дебитантског остварења Британца Сема Тејлор-Вуда, које говори о детињству легендарног музичара Џона Ленона.

Уметнички директор Сандра Хеброн изјавила је да је овогодишња селекција разноврсна и узбудљива.

„Изузетно ми је драго што имамо јак и разноврстан програм ове године, којим истовремено представљамо дела неких од најпризнатијих режисера, као и узбудљивих и младих талената из целог света."

Још неке од звезда, које ће се појавити на овој смотри седме уметности, су Џулијен Мур, Клајв Овен, Реј Винстон, Ема Томпсон и Алфред Молина.

У склопу фестивала, биће одржане и три пројекције на отвореном, на Трафалгар скверу, а такође, 20 кратких архивских филмова ће бити приказано на „старински начин", уз клавирску пратњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво