Све Бондове девојке

Откако је Урсула Андрес изашла из воде у једној од најчувенијих сцена у историји филма, „Бонд девојка“ је постала један од најзначајнијих секс симбола на великом платну. У данашњој емисији „Бонд девојке су вечне“ на Другом програму РТС-а, Мирјам Д'Або, и сама једна од њих, ће вас провести кроз историјат ове франшизе.

Готово у свим романима и кратким причама Јана Флеминга, "оца" Џејмса Бонда, постоји један, а понекада и више женских ликова окарактерисаних као "Бонд девојке". Већина је пренета и на филмско платно.

Увек су имале један заједнички задатак - да буду емотивно заинтересоване за агента 007, било да се ради о филму, роману или игрици. И имена су им била двосмислена у складу са тим: Пуси Галор, Хани Рајдер, Мери Гуднајт, Пленти О'Тул, Меј Деј, Хоули Гудхед...

По неписаном правилу, све су лепе, имају просечно 26 година (углавном 10-так мање од Џејмса), савршених фигура, облаче се помало мушки, са понеким комадом накита.

Група британских академика је утврдила да идеална "Бонд девојка" има амерички акценат и носи пиштољ! Том опису су до сада највише одговарале глумице Луис Чајлс из "Мунрејкера" (1979) и Лана Вуд као Пленти О'Тул у "Дијаманти су вечни" (1971).

Од 195 женских ликова који су прошли кроз првих 20 филмова, Бонд, Џејмс Бонд је имао сексуални контакт са 98, а са 97 не. Са 46 "срећница" је имао "озбиљан" секс, док се са 52 то завршило "млако", пољупцима, показала је њихова студија.

Подаци о боји косе су врло занимљиви. Само 27 процената су биле плавуше, чак 40 процената црнке, 19 бринете, а 9 црвенокосе. Пропорционално гледано, ове тамније су имале много више изгледа да се интимизирају са Бондом.

Британце "није мрзело" да израчунају и колико женских ликова са дугом косом је "просто морало" да заврши са агентом МИ6 у кревету - 18 одсто, у односу на 22 процента кратко подшишаних.

Идемо даље. Три четвртине су биле белкиње, осам процената Азијаткиње, седам црнкиње, уз шачицу Арапкиња и Индијанки. Једна од пет "Бонд девојки" је гинула до краја филма.

Перверзно, али истинито. Бонд је "радије" имао сексуални контакт са женама које су користиле пиштољ, него са овим другим. Две су покушале да га убију пре секса, три су покушале током односа, а 10 након тога.

Још једна црта им је заједничка - сви женски ликови, осим "Силвије Тренч" ("Др. Но" и "Из Русије с љубављу"), "М" и "госпођице Манипени" које се и не сматрају "Бонд девојкама", играле су само "једно лето", односно, само у по једном филму. Сасвим довољно да великом броју мало познатих глумица то буде одскочна даска у каријери - за разлику од Хали Бери којој је Оскар уручен 2002. док је снимала "Умри другог дана".

Само две му "сломиле" срце 

Било је много покушаја да се од гомиле Бонд девојака направи листа од 10 "нај". Ликови који се најчешће појављују на тим листама су Ања Амасова (Барбара Бах, "Шпијун који ме је волео"), Тереза ди Вићенцо (Дајана Риг, "У служби Њеног величанства") и Хани Рајдер (Урсула Андрес, "Др Но"), која је у већини случајева на месту број један.

До дана данашњег, само две су успеле овом легендарном суперагенту да "сломе срце" - прва, Трејси ди Вићенцо (Дајана Риг) се чак удала за њега 1969. ("У служби Њеног величанства"), мада је та својеврсна идила окончана њеним убиством.

Друга је Веспер Линд (Ева Грин) у "Казину Ројал" због чије је љубави Бонд дао отказ у МИ6 да би могли нормално да живе. Али, ни та "чврста веза" није дуго трајала.

Ако смо овим подацима успели да вас заинтересујемо, наставак приче о историјату франшизе "Бонд девојка" потражите у данашњој документарној емисији "Бонд девојке су вечне" на Другом програму РТС-а.

Саговорнице нараторке Мирјам Д'Або, такође "Бонд девојке" су: Урсула Андрес, Онор Блекман, Лусијана Палуци, Џил Сент Џон, Лоис Чил, Мод Адамс, Кери Лоуел, Хали Бери и Розамунд Пајк.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво