Пет српских филмова на Берлиналу

Директор Филмског центра Србије Бобан Јевтић изјавио је данас да ће на 66. Међународном фестивалу филма у Берлину, од 11. до 21. фебруара, бити приказано пет српских филмова.

Јевтић је казао да ће на фестивалу Берлинале у такмичарском програму „Форум“ бити приказани филмови Влажност редитеља Николе Љуце и документарац Дубина два Огњена Главонића.

Како је навео, у такмичарском програму „Панорама“ биће приказана мањинска копродукција филм Зринка Огресте С оне стране, док ће у такмичарском програму "Perspektive Deutsches Kino" бити приказан кратки играни филм редитељке Катарине Станковић "Четири угла круга".

Додао је да ће на 66. филмском фестивалу у Берлину, поводом 30. годишњице Теди бер фестивала који је саставни део тог фестивала, бити приказан и филм Желимир Жилника Marble Аss.

Глумац Лазар Ристовски који глуми у филму С оне стране, рекао је да је за српску кинематографију невероватан успех то што ће на једном фестивалу бити приказан „толико“ српских филмова.

„Тешко је направити филм без новца. Надам се да ћемо у будућности имати много веће буџете, као што нам је обећало Министарство културе и информисања“, додао је Ристовски.

Редитељ филма Влажност Никола Љуца истакао је да је изненађен што се његово име налази у форму имена славних редитеља.

„Филмски центар Србије није радио две године и да нисмо били закочени две године филм би се догодио много раније. Суманута је околност да смо прво добили паре у Холандији, па тек онда у Србији“, објасмнио је Љуца.

У филму Влажност глуме Милош Тимотијевић, Тамара Крцуновић и Драган Бакем.

Редитељ Огњен Главонић казао је да је филма Дубина два његов први дугометражни документарни филм, који комбинује „жива“ сведочанста и снимке простора на којима су се догодили злочини пре 17 година.

Дубина два је експериментални документарни трилер о масовној гробници у предграђу Београда", казао је Главонић и додао да је желео да се филм обраћа директно гледаочевим жељама и машти.

Међународни филмски фестивал у Берлину отвориће 11. фебруара филм редитељског дуа Џоела и Итана Коена Hail, Ceasar, а жиријем за доделу главне награде, Златног медведа, предводиће америчка глумица и трострука Оскаровка Мерил Стрип.

Међународни филмски фестивал у Берлину основан је 1951. године, а од 1978. године редовно се одржава сваке године у фебруару.

Сматра се најпосећенијим филмским фестивалом на свету с 274.000 продатих улазница годишње. На фестивалу се годишње прикаже до 400 филмова, а око 20 њих се налази у такмичарском програму за Златног и Сребрног медведа.

број коментара 0 Пошаљи коментар