Историјски спектакл Џона Вуа

Епска прича "Битка код Црвене стене" приказује битку из 208. године, која је изменила ток историје древне Кине. Остварење Џона Вуа, снимљено са буџетом од 80 милиона долара, убедљиво је најскупљи азијски филм свих времена. Премијера у Србији заказана је за 30. октобар, у оквиру "Синеманије".

"Битка код Црвене стене", кинески историјски спектакл, осликава догађаје који су означили крај династије Хан, а који су се одиграли непосредно пре почетка периода три краљевства у старој Кини.

Режисер филма је Џон Ву, а главне улоге тумаче Тони Леунг Чин-Ваи, Такеши Ханеширо, Жанг Фенгји, Чанг Чен, Ху Џун, Лин Чи-Линг и Жао Веи.

У Азији је овај филм приказиван из два дела, која укупно трају дуже од четири часа, док је за тржиште ван Азије направљена верзија која траје око два и по сата.

Са буџетом од 80 милиона долара, ово остварење је најскупљи азијски филм свих времена.

Радња филма одиграва се у старој Кини, 208. године. Иако је тада званично владао цар Хан Ксијанди, држава је подељена у више зараћених државица.

Амбициозни "број два" Цао Цао користи цара као марионету и покреће рат са краљевством на западу, којим влада царев рођак Лиу Беи.

Коначни циљ Цао Цаоа је да уништи сва мања краљевства, а затим да постане неоспорени император уједињене Кине.

Са друге стране, ни Лиу Беи не седи скрштених руку, већ шаље свог војног саветника у краљевство на југу, како би убедио његовог владара да се уједине пред надолазећом опасношћу.

Када сазна за њихов савез, Цао Цао шаље војску од 800 хиљада војника и две хиљаде бродова на југ, у намери да "убије две муве једним ударцем".

Армија, коју је послао Цао Цао улогори се у шуми, коју од Црвене стене, где је смештена савезничка војска, раздваја само река Јангцекјанг.

Лукавством против надмоћног непријатеља

Пошто им понестаје залиха хране, а непријатељ је неупоредиво бројнији, чини се да је удружена војска два краљевства осућена на пропаст.

Због тога су њени заповедници приморани да се ослањају на сопствену мудрост, како би победили неупоредиво надмоћнијег непријатеља.

Овај сукоб на копну и води ће постати најчувенија битка у кинеској историји, у којој је спаљено две хиљаде бродова и заувек измењен ток историје.

Редитељ филма Џон Ву је у изјави за кинеску телевизију "CCTV" објаснио да се при снимању филма руководио историјским делом "Хроника о три краљевства" и да је желео да направи најреалнију могућу верзију чувених историјских дешавања.

Први део филма је у Азији зарадио 124 милиона долара и тако надмашио "Титаник", претходног рекордера.

Џон Ву је кинески редитељ и продуцент, рођен у Хонг Конгу.

Чувен је по стилизованим остварењима са изузетно разрађеном кореографијом.

Каријеру је почео снимањем акционих филмова у Хонг Конгу, а најпознатији холивудски филмови су му "Сломљена стрела", "Украдено лице" и "Немогућа мисија 2".

"Битка код Црвене стене" ће код нас бити приказана 30. октобра, у склопу "Синеманије".

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 10. окт 2009, 21:50) - anonymous [нерегистровани]

Crvena stena

Film za buđenje nacionalne svesti kod kineskog naroda.

(субота, 10. окт 2009, 15:50) - Crveni [нерегистровани]

Cista 10

Film je fantastican.Zbog duzine su ga podelili na dva dela.Inace ja sam prvi deo gledao prosle godine a drugi deo negde s proleca ove.A ici cu da ih gledam na velikom platnu samo zbog sjajne scenografije i izvarendnih glumaca,iako imam oba dela na 720p HD DVD disku.

(субота, 10. окт 2009, 11:42) - Ljubitelj filmova [нерегистровани]

Napokon Dzon Vu

Napokon da mozemo da uzivamo u jos nekom filmu Dzona Vua, jeste majstor akcije, jedva cekam da gledam film. Bravo RTS za trejler.

(субота, 10. окт 2009, 08:37) - anonymous [нерегистровани]

kina

ovo mora da ce biti vrhunski istorijski dugometrazni film i sigurno cu ici da ga gledam