Ускоро на РТС-у – „Чизмаши“ и прича о Жики Курјаку

Радио-телевизија Србије од 17. октобра почиње емитује играну ТВ серију „Чизмаши“, засновану на антологијском роману академика Драгослава Михаиловића, једног од најзначајнијих српских писаца.

Чизмаши су снажна лирска прича о нижем официру бивше југословенске војске Жики Курјаку (Миодраг Драгичевић), од детињства у рударском завичају, преко војничких дана, до тешке депресије, затвора и велеградске луднице.

Курјак је оличење људске доброте, која бива спутана и нарушена околностима у које га живот баца.

Кроз потресну причу о нареднику Жики Курјаку и његовом животном путу преламају се неке од кључних историјских околности 20. века, као и судбина јуначке српске војске која постаје део новог система након уједињења и коју тај систем лагано разједа остављајући појединцима да се за њу истински боре и спрече неминовни распад.

Роман „Чизмаши“ је, 1983. године, добио НИН-ову награду за роман године, а 1984. године био је најчитанија књига у традиционалној анкети Народне библиотеке Србије. Овај роман представља језички бисер српске литературе, који је сценаристички за потребе телевизије адаптирао Ђорђе Милосављевић, један од најбољих и најнаграђиванијих домаћих писаца и сценариста.

Млади рудар, Живојин Станимировић, који још од детињства има надимак Жика Курјак, јер је свом другару Момчилу у тучи одгризао део увета, сазнаје преко огласа у Политици да се траже нови регрути за официрску школу.

И поред очевог противљења, Жика одлази на регрутацију и бива примљен. Успешно завршивши пешадијску обуку, Жика са својим пуком одлази у Ћуприју где добија чин поднаредника. Тамо упознаје свог новог командира, Чичу Миљковића, који му постаје узор.

За Радио-телевизију Србије, серију је реализовала извршна продукција "Еye to Eye".

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. дец 2015, 15:59) - Mirjana [нерегистровани]

Serija Cizmasi

Gledam seriju,super je,Hvala Bogu,da je knjiga ekranizovana, jedva čekam subotu da opet gledam....Hvala RTS

(петак, 09. окт 2015, 12:43) - anonymous [нерегистровани]

Jos jedna prica o nekom depresivcu koji je kao bajagi vojnik.

Stvarno ne razumem gospodu iz RTS-a, zar ljudima nije dosta crnila u svakodnevnici, nego jos treba i na tv-u. Sve mogu da razumem, ali mi ovo nista nije jasno, jedan snima filmove o klincima koji su opesdnuti tehnologijom, drugi seriju o ovom gore depresivcu, treci ce o slobodanu milosevicu i na kraju cetvrti snima selo gori.

(петак, 09. окт 2015, 02:08) - anonymous [нерегистровани]

Nista bez...

Domacih serija I nasih glumaca...jedva cekamo....

(четвртак, 08. окт 2015, 18:25) - anonymous [нерегистровани]

Супер!

Једва чекам!