"Џули и Џулија" кувају до успеха

У новој драма-комедији "Џули и Џулија", Нора Ефрон је добро измешала, а затим "сервирала" мемоаре две познате кулинарке. Први приказују живот чувене Џулије Чајлд у Француској педесетих година прошлог века, а други причу Џули Пауел, која се угледала на њу. Премијера у Србији на "Синеманији" 4. новембра.

Џули Пауел (Ејми Адамс) је "обична девојка из комшилука", која покушава да успе у животу, али на сваком кораку наилази на препреке.

Она ради као секретарица и тај посао је чини несрећном, а једино што је орасположи је кад дође код куће и кува.

Због тога одлучује да покрене блог о кувању и да за годину дана скува 524 рецепата из књиге чувене куварице Џулије Чајлд.

Овај сегмент радње филма је заснован на истинитој причи и књизи "Џули и Џулија", која прати Џули Пауел у реализацији те замисли.

Док кува, она замишља "присуство" Џулије Чајлд, која јој помаже да "савлада" рецепте, бодри је док доживљава "кухињске катастрофе" и пролази кроз најкомпликованије поступке, као што је черупање патке или кување живих јастога.

Ипак, права Џулија Чајлд није ни знала за постојање Џули Пауел.

Без обзира на то, док филм прати тежње новопечене куварице да припреми све рецепте из књиге "Овладавање вештином француске кухиње", паралелно се прати и животна прича Џулије Чајлд (Мерил Стрип).

Тај део филма је заснован на делу "Мој живот у Француској", која је чувена куварица написала заједно са својим нећаком Алексом Прудомом.

Сличне животне (не)прилике

Критичари су прокоментарисали да је просто невероватно колико заједничког те две приче имају, иако су са других крајева планете и што их раздвајају деценије.

Џулија Чајлд је попут њене имењакиње из савременог доба пролазила кроз многе тешкоће.

Након што се преселила у Француску са мужем Полом (Стенли Тучи), она је научила нешто мало француског језика, довољно за "сналажење" у новој средини.

Када схвати чиме жели да се бави у животу, Џулија постаје једина жена која похађа престижну школу за кување "Плава трака".

Такође, са две сараднице она започиње писање "кувара" . Све што ради, чини веома ревносно и без страха, чак и када су шансе за успех минималне.

Слична је и животна прича Њујорчанке Џули Пауел.

Она је приморана да ради посао који не воли, живи у маленом стану у Квинсу и чини јој се да до своје тридесете године није ништа постигла.

Једина помоћ у животу јој је њен супруг, "светац" Ерик (Крис Месина), а чак и он је убеђује да одустане, када је отприлике на половини реализације пројекта.

Поред мужева, публика има прилику да упозна и Џулијину сестру (Џејн Линч), Џулину пријатељицу оштрог језика Сару (Мери Лин Рајскаб), као и друге пријатеље и колеге.

Филмски познаваоци су похвалили причу која се обрађује у филму, а посебне похвале су за глуму добиле Ејми Адамс и легендарна Мерил Стрип.

Такође, "Џули и Џулија" гледаоцима шаље поруку наде, говори како је важно веровати у себе и истрајати, чак и када су околности далеко од идеалних, а онда ни успех неће изостати.

Сценарио и режију овог остварења је потписала Нора Ефрон.

Она је чувена по романтичним комедијама, а неки од најпознатијих филмова су јој "Кад је Хари срео Сали", "Бесани у Сијетлу" и "Стигла вам је пошта".

Премијера "Џули и Џулије" биле је 30. јула у САД, а до сада је филм зарадио око деведесет милиона долара.

У Србији, филм ће први пут бити приказан 4. новембра, у склопу "Синеманије".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи