„Откривање лагања” мења читав свет

Британски комичар Рики Џервејз, у филму „Откривање лагања”, представља нам паралелну стварност, у којој не постоји лаж. Главни јунак је аутсајдер, који случајно изговори прву лаж на свету. То откриће му доноси корист и потпуно мења живот. Он постаје познат, а свака његова лаж се беспоговорно прихвата као апсолутна истина.

"Откривање лагања" ("The Invention of Lying") је вишеслојна комедија, у којој Рики Џервејз глуми будаластог човека, који упркос самом себи, успева да од света направи боље место.

Радња филма се дешава у паралелној реалности у којој још не постоји неискреност.

"Откривање лагања" је премијерно приказано на Филмском фестивалу у Торонту, а у биоскопима у САД ће се појавити од 2. октобра.

Филм су заједно написали и режирали Рики Џервејз и Метју Робинсон.

Рики Џервејз се прославио телевизијским серијама "Office" и "Extras", a глумио је и у филму "Ghost Town", док је Робинсону ово први филм.

Радња филма "Откривање лагања" се дешава у свету у којем људи још увек нису развили способност да лажу, па чак ни да помало замагле истину.

Такав концепт чини се као сјајна замисао за комедију, јер нам пружа прилику да чујемо како обични људи избрбљају сваку мисао која им падне на памет, без обзира колико је незгодна.

У том свету ни срамота још није откривена, али то баш и не помаже Џервејзовом Марку Белисону.

Он је неуспешни сценариста, који је приморан да свакодневно трпи изузетно нетактичне, али социјално прихватљиве увреде (већина њих је варијација на тему "дебели губитниче").

Неки од људи који га вређају су и његов арогантни ривал, сценариста Бред (Роб Лоу), секретарица "оштрог" језика Шели (Тина Феј), па чак и Ана (Џенифер Гарнер), у коју је заљубљен.

Она му једном приликом саопшти да иако ужива у његовом друштву, не жели да има "буцкасту децу са прћастим носевима".

Филм је после приказаивања у Торонту добио углавном позитивне критике, уз оцену да ће публику додатно насмејати и окружење, у којем се радња одиграва.

Рекламе на аутобусима и зградама су урнебесне, па тако на старачком дому пише "тужно место за старе људе без наде".

Догађај који мења све

Наједном, читав овај замишљени свет, у којем царује истина, ће се променити.

Догађај који све мења је када Марк, који је остао без посла и новца, оствари корист за себе, изговоривши прву лаж на свету.

Иако је шокиран новооткривеним моћима, он све више искривљава истину, а свака његова лаж се беспоговорно прихвата као истина.

Не прође много времена, а Марк је већ успео да пронађе посао, све му креће на боље, па је и Ана поново заинтересована за њега.

Чак постане и позната личност, чија се "откровења" о природи Бога, моралности и животу после смрти прихватају беспоговорно, као апсолутне истине.

Џервејз и Робинсон овде сатирично исказују став да нема веће лажи од идеје да људски живот има неко вечно значење и вредност.

Али, оцењују критичари, иако нуде озбиљне теме за размишљање, њихов приступ остаје сладак, свеж и весео.

Наиме, чак и када се чини да ће филм постати озбиљан, увек изненади гледаоце изврсним гегом или неочекиваним обртом.

У последњих пола сата, у којима Ана покушава да се одлучи је ли Марк "онај прави" за њу, филм се држи конвенција романтичних комедија, тако да улази у мање занимљив део, где се виде све унутрашње противречности приче.

Али, чак и сцене које следе у овој добро промишљене комедији нам шаљу јасну поруку: наша површна опажања о стварности су заправо врло далеко од истине.

И глумци у споредним улогама су добили похвале: Луји Си Кеј, који глуми лик најбољег Марковог пријатеља је одлична подршка главним јунацима, а појављују се и велике звезде попут Филипа Симура Хофмана, Едварда Нортона, Џејсон Бејтмана и Мартина Стара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво