Читај ми!

Берлинале у знаку личних драма

Тријумф источне Европе на 63. Берлиналу! Жири, предвођен кинеским редитељем Вонгом Кар-ваијем, Златног медведа за најбољи филм доделио је румунском остварењу „Дечја поза“ Калина Петра Нецера.

Судећи по темама, Берлиналом су доминирали појединци насупрот великих система и егзистенцијалне драме. И док се победнички филм Дечја поза бави корупцијом и новом владајућом класом у Румунији, остварење босанско-херцеговачког редитеља Даниса Тановића Епизода у животу берача жељеза којем је припао Гран при, реконструкција је једног од највећих здравствених скандала у Босни.

Са стварним актерима, Тановић приповеда о ускраћивању лекарског третмана сиромашној ромској породици, неопходног за преживљавање.

„Ја сам дошао мислећи да ћу снимити документарни филм, заиста нисам знао шта ћемо снимати. Онда сам тако разговарајући са њима дошао на идеју да понудим Назифу да игра то што се тим људима догодило", објаснио је Тановић.

И тако се натуршчику Назифу Мујићу догодио Сребрни медвед за најбољег глумца.

У ангажовани концепт фестивала, одлично се уклопило анимирано дело српских аутора Ане Недељковић и Николе Мајдака Mлађег Зечја земља, проглашено најбољим кратким филмом у програму Генерација 14 плус.

Са духовитом иронијом приказан је дан у животу пинк зечева са рупом на глави уместо мозга, чији је једини задатак да свакодневно у кутију убацују гласачке листиће.

„Оно што смо се трудили да урадимо је да направимо једну ширу причу без одређених локалних референци која говори о демократији у савременом друштву, о слободи избора генерално и о успостављању нормалних свакодневница у стању друштвеног и политичког колапса", рекла је Недељковићева.

„Берлинале је направио ту селекцију посвећену младима и стварима које се тичу младих", истакао је Мајдак.

Судећи по виђеном, 63. Берлинале није славно отворио ову фестивалску годину. Слаб такмичарски програм потврдио је његов све лошији рејтинг у односу на европске ривале у Кану и Венецији.

Филмови који су конкурисали за Златног медведа, нису успели да пруже изазов и иновацију ни критици, ни публици. Много бољи садржаји нашли су се у паралелним програмима, лишеним политичко-маркетиншке комбинаторике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара