Читај ми!

Како су српски хероји ратовали

Код Горњег Милановца ових дана се снима део филма посвећеног борбама у Првом светском рату из визуре српског војника. Остварење „Херој 1914.“ показаће како је обичан војник живео, ратовао, борио се на Церу, како је крварио на Дрини и како је извео чудо на Колубари, објашњава аутор филма Филип Шварм.

У селу Дружетићи, на простору где се делом одиграла Колубарска битка, већ две недеље се бележе секвенце документарно-играног филма Херој 1914.

Аутор филма Филип Шварм каже да је садржај овог филма дат из визуре обичног српског војника.

„Како је живео, како је ратовао, како се борио на Церу, како је крварио на Дрини и како је извео чудо на Колубари. И ми ћемо покушати све те догађаје да реконструишемо“, објашњава Шварм.

У расветљавању сегмента српске историје, током 1914. године, помоћи ће историчари, оригинални документи и фото-документација.

Део филма састојаће се и од реконструкције догађаја, а једна од локација на којима се снима филм јесте заселак Планина.

Новинар и глумац у филму Мирко Рудић каже да је од почетка учествовао у писању сценарија, а када су завршили и када је требало да се одлучи ко ће то да одигра, спонтано је одлучено да баш он проба.

Наоружањем, опремом и стручним консултацијама екипи филма помогли су Министарство одбране и Војска Србије. Снимању филма, на обронцима Маљена присуствовао је и министар Небојша Родић.

Међу глумцима и статистима, у српским и аустроугарским униформама, нашли су се обични људи и мештани из прањанског краја, који кажу да им је то било сјајно искуство, понекад мало напорно, али у суштини веома занимљиво.

Премијера филма Херој 1914. најављена је за следећу годину, у оквиру облежавања сто година од почетка Првог светског рата.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 25. окт 2013, 14:21) - anonymous [нерегистровани]

Sta ste zapeli sa tim filmovima

Snimajte neke normalne filmove, sta imamo danas, neke zduhace, skidanja i klipove, a dijalozi dno univerzuma i galaksije iz mesecevog sistema. Trebaju da snime filmovi, ali treba da imaju i dobar scenario, montevideo je bio odlican film, nema ratova i tugovanja, vec veselje. Ovo sad svi zapeli vertikalne livade, litica sa pecurkom i slicne serije i filmovi, hocemo sredjevekovne filmove, hocemo nesto iz proslosti, a sto se ne bi fokusirali na buducnost. Ja imam gomile ideja pa opet kad razmislim sta se to tice nekog, ljudi ne zasluzuju nista od dobrih filmova, neka gledaju stare, za bolje i nisu.

(четвртак, 24. окт 2013, 23:57) - anonymous [нерегистровани]

Tito

Naravno da I taj deo srpske istorije treba snimiti. Samo me cudi da sada odjednom napadate Tita. Pa u njegovo vreme se snimio film "Mars na Drinu" koji je cak pobedio u Puli na festivalu. Bilo je samo neki zaboravljaju. A da li moze jos vise da se snima zavisi od para.

(четвртак, 24. окт 2013, 22:45) - Бинср [нерегистровани]

...

Још да се сними епски спектакл о средњевековној Србији са великим буџетом и ефектима. Убеђен сам да када би се покренула акција по расејању да би се скупио озбиљан новац за снимање овог филма. Србима треба да се врати понос и воља. Ми смо увек били нација која гледа напред, ако треба и директно у сунце, али напред, а данас смо покуњени, морамо да се тргнемо, а уметност и култура имају ту моћ !!!

(четвртак, 24. окт 2013, 21:37) - anonymous [нерегистровани]

Једва чекм

Једва чекам да видим овај филм. Једино што ми смета јесте наслов филма. Херој није била реч тог времена. Било би боље када би се филм звао јунак.

(четвртак, 24. окт 2013, 21:37) - Мирослав. Краг. [нерегистровани]

Па, комунисти су кочили

Да се не пробуди великосрпски патриотизам, зна се да је и спомен плоча умањена са српским жртвама, Веселинов, Титу није одговарало толико херојство српског народа, то се зна одавно, а што се одрекао после Другог рата ратне одштете, зато, што хрватска није могла да тражи а морала је и да плати... гадно нас је Матори насамарио, више пута.

Сваки Србин би морао да прочита Српску трилогију од Стевана Јаковљевића, то је буквар Првог светског рата и изузетан прилаз тог стања и мука.

(четвртак, 24. окт 2013, 19:51) - anonymous [нерегистровани]

to je nemoguce.

Moguce je da nije bilo moguce.
Sve bitke koji su vodjene samo za narod i slobodu.
A nisu u sebi sadrzavale ratni poklic.
-
1).""Za kralja i otadzbinu""
2)."" Za marsala i komunizam"".
--
Pomaknute su cenzurom u stranu.
Otpisane i odbacene u zaborav.
--
--Zato se mi danas pitamo.
Ko je heroj a ko nije?

(четвртак, 24. окт 2013, 19:26) - Boki Moravac [нерегистровани]

TEK SADA

Zar do sada nije mogao biti snimljen ni jedan film o Prvom sv.ratu,osim marša na Drinu?Ko je to kočio i sprečavao kada imamo tako slavnu istoriju koju verovatno 80% stanovništva uopšte ne poznaje.Podatak da se Cerska i Kolubarska bitka i dan danas proučavaju na mnogim vojnim svetskim akademijama,u vremenu raza zvezda,mnogo govori.Albanska golgota nije do sad zabeležena u istoriji ratovanja.Ili je okupator osvojio teritoriju ili se napadnuti odbranio a vlada Srije je donela odluku da privremeno napusti Srbiju i potom uz pomoć saveznika oslobodi svoju teritoriju.Siguran sam da bi većina današnje omladine bila impresionirana hrabrošću i delima svojih predaka samo da su imali priliku da o tome nešto pročitaju i informišu se a ne da im uzor bude farma veliki brat i sl.Prevedeno na njihov jezik naši dedovi su otprilike ekipa koja se pojavila u NBA i počela da ladi sve ekipe redom.Prilika je da putem filmske umetnosti mnogi saznaju nešto više iz tih prošlih slavnih i teških vremena pa podržavam film iz sve snage i pozivam i ostale autore da snimaju što više filmova iz tog perioda jer materijala ima na pretek.Pozdrav i jedva čekam premijeru.