Читај ми!

И у 19. веку се „секстовало“, само мало теже

Пракса „секстинга“ – слања експлицитних фотографија и порука – постала је распрострањенија тек последњих деценија, понајвише због појаве паметних телефона. Само један „шкљоц“ камере је данас довољан. Веровали или не, „секстинг“ је био могућ и много раније, а америчку сликарку из 19. века Сару Гудриџ многи сматрају творцем првог „секста“.

Имајући у виду период у ком је живела, слика њених нагих груди била је нешто изузетно неуобичајено (чак и скандалозно), посебно што је Сара Гудриџ насликала сопствене груди у време када су већину актова сликали мушкарци.

Слика је минијатурни акварел насликан на слоновачи и у првом плану су њене груди око којих се налази бела тканина ради лепшег естетског утиска, али и да на неки начин сав фокус усмери на њих.

Груди на слици могле да би да припадају било којој жени да нема једне специфичности – белега на левој дојци.

Уметност или „секстинг”? – Обоје

Најмлађа од шесторо деце, Гудриџова је била веома талентована и највећим делом самоука, а постала је веома истакнута уметница и сликарка минијатура и портрета.

Због сиромаштва није могла да дође до папира на ком би сликала, па је своје прве радове правила на кори од дрвета. После тридесете године преселила се у градић Темплтон у Бостон код своје сестре Елајзе, где је почела и да добија формално образовање у сликарству.

Касније се специјализовала за сликање минијатура на слоновачи, а њени радови су излагани у Бостону и Вашингтону. Радила је портрете истакнутих личности и богатих клијената, попут политичара Данијела Вебстера и колеге сликара Гилберта Стјуарта.

Гудриџова је своју најпознатију слику направила када је имала 40 година. Beauty Revealed (Откривена лепота) је још једна минијатура – 6,7 цм са 8 цм. Мале димензије не чине је нимало мање шокантном за оно време.

Сензуални аутопортрет груди насликала је за Данијела Вебстера, након смрти његове прве супруге.

Вебстер је био амерички дипломата и веома утицајна личност, као и њен блиски пријатељ и наводни љубавник.

Историчари уметности шпекулишу да је сликарка наменила портрет својих груди као начин удварања Вебстеру и позив за брак. План, међутим, није успео: Вебстер се оженио млађом и богатијом женом.

Од „само за Вебстерове очи” до музеја Метрополитен

После Вебстерове смрти, Beauty Revealed остала је још дуго у приватној породичној колекцији заједно са још једним аутопортретом који му је Гудриџова послала. Његови потомци сматрали су да су Вебстер и Гудриџова били тајно верени.

Слику је 1981. године на аукцији „Кристија” купила њујоршка галерија „Александер”, али је исте године продала колекционарима Глорији и Ричарду Манеј.

Пар је уврстио слику у изложбу минијатура „Tokens of Affection: The Portrait Miniature in America” 1991. године у музеју Метрополитен, као и у Вашингтону и Чикагу.

Заједно са још неколико стотина уметничких дела, слика је донирана „Мету” 2006. године у чијем се власништву и данас налази.

број коментара 0 Пошаљи коментар