Читај ми!

На прагу зиме Ђавоља варош још мистичнија

Природни феномен Ђавоља варош, који је био једини српске кандидат за избор у Седам нових светских чуда природе, ове зиме дочекаће туристе са обновљеним стазама и видиковцима, како би гости лакше и безбедније доживели све чари овог феномена.

Локалитет смештен у срцу Радан планине, чине 202 земљане фигуре различитог облика и висине од два до 15 метара, са каменим капама на врху. Својом јединственошћу, снагом и лепотом ова атракција привлачи туристе током целе године.

„Мени је ово јако занимљиво како је природа направила једно по мени од Седам светских чуда и ако то није, можемо да кажемо да је осмо светско чудо“, рекао је Панчевац Никола Ђукић.

Весна Јовановић, из Смедерева, каже да је фасцинира невероватан уметничко-природни амбијент Ђавоље вароши.

Велики комплекс на отвореном, који се простире на 67 хектара заштићене површине богате специфичним рељефом и минералним водама, са пуно чистог ваздуха и шума, непроцењиво је благо о коме брине компанија „Планинка“ која сваке године улаже у изградњу инфраструктуре и обогаћење садржаја.

„Изграђени су прилазни путеви уређене су стазе које воде наше туристе до самог локалитета, неколико платформи у центру Ђавоље вароши, а ту су и осветљење како везано за саме фигуре, тако и за стазе које воде до локалитета“, наводи Славиша Јовановић из куршумлијске „Планинке“. 

Нови садржаји ово место учиниће још мистичнијим, што ће многе тусисте подсетити на легенде о настанку овог чуда природе.

„Најпознатије су оне које говоре да је овде требало да се одигра венчање између брата и сестре. Ђаво је узео под своје мештане овог краја па је у једном тренутку Бог сјединио небо са земљом, односно зауставио тај будући инцест“, прича Марина Цветковић, туризмолог. 

Окамењене сватове или фигуре настале ерозивним процесом, како каже наука, годишње посети више од 50.000 туриста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво