Читај ми!

Туристе у Хомољу чека гостољубље, културно наслеђе и очувана природа

Сеоски туризам заузима значајно место у развоју домаћег туризма. Понуда показује да је највише развијен у Шумадији, а мање у Источној Србији. Потенцијали су ту, али је и даље недовољно газдинстава који пружају такву врсту услуге.

Живорад Јовановић из Етно куће „Катарина“, пионир је сеоског туризма у Хомољу, али и даље један од ретких који има капацитете да прими домаћег и страног госта.

Околина је магична, богатство природе огромно, а боравак у овом делу Србије може бити права мала авантура, каже Јовановић. Домаћин вас може угостити, али и научити како да тражите и нађете злато у реци Пек.

„Злато се одвајкад испирало у Пеку на стари начин, помоћу златног руна. На тај начин што се песак ставља у златно руно, испирало са водом, а оно што је остало у руну стављало у испитак. И са испитаком се испирало злато. Тако да и овде можете видети пар грумена злата који се налазе у испитаку, али најбитнији су ови грумени у флашици који су испирани из Пека“, наводи Живорад Јовановић из села Каона.

Због злата у Пеку и околним брдима, Кучево и његову околину понекад зову још златном долином. Становништва је све мање а села се празне.

„Постоји потенцијал у нашем селу. Постоји за сеоски туризам, али проблем што је остао старији свет, а млади су емигрилали ка већим градовима и земљама Европске уније“, наглашава Александар Павловић, председник МЗ Каона.

Јесен је овде лепа, зиме оштре нарочито када падне снег, али ту је камин и домаћа храна да вас угреју.

„Моје ракије су специфичне јер се у њима налази злато и када се пије као да смо златни. Специфично за моју етно кућу је и продаја меда, као и производ који ми најбоље иде, бело брашно и брашно од кукуруза“, додаје Живорад Јовановић.

Сво то брашно меље се у воденици „Каонка“. Воденица се налази на реци на Пек, а саграђена је још давне 1852. године. Од оваквог брашна настаје најукуснији качамак.

„Послужимо га врућег, а врућ качамак може да иде са ладна меса, са печењем, а нарочито уз сир иде. И да знате, качамак у воденици без сира је ништа“, истиче Чедомир Путниковић, један од власника воденице „Каонка“.

Инвестиционо-туристички потенцијали источне Србије су пре свега у гостољубљу, културном наслеђу и очуваној природи.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво