Читај ми!

Разгледница из Стразбура – и Европа и Француска и Алзас

Ова разгледница пружиће вам један другачији поглед на Стразбур који је, због европског значаја града, помало скрајнут.

Која вам је прва асоцијација када помислите на Стразбур? 

Неправда, тужбе, Суд за људска права, резолуције, одлуке, Европски парламент, Савет Европе, демократија, владавина права....

Да, Стразбур је све то, он је истинско срце Европе: седиште најстарије паневропске организације - Савета Европе, која постоји од 1949. године и окупља 800 милиона Европљана; седиште најпознатије институције те организације, Европског суда за људска права, који за многе грађане Старог континента представља последњу наду да остваре своје право на правду; седиште парламента Европске уније, у чијим клупама седе посланици 27 земаља чланица. 

Али то није све.

Ова разгледница пружиће вам један другачији поглед на Стразбур који је, због његовог европског значаја, помало скрајнут.

Стразбур је престоница француског региона Алзас, али пре свега град јединствене лепоте, богате историје и културе, због чега је на листи светске културне баштине Унеска.

То је град уметности, са  јединственом асиметричном готском катедралом која одузима дах, али и град бајковитог алзашког шарма, шарених кућица са стрмим крововима и прозорима препуним висећих мушкатли, које се огледају у испреплетеним речним каналима.

Због бурне историје и чињенице да је често био под влашћу суседне Немачке, то је дубоко бикултуралан, али и мултикултуралан град.

У Стразбур се заљубљујете већ на први поглед. 

Шетња калдрмом најпиторескнијег кварта Птит Франс, "мала Француска", или пловидба туристичким бродићима по многобројним каналима реке Ил, на којима је смештен, незабораван је доживљај.

Сличну атмосферу старог аутентичног Алзаса, са призорима због којих нећете испуштати из руку фото апарат, пружиће вам и оближњи градић Колмар.

Не пропустите да у бројним ресторанчићима на које које ћете у тој четврти наилазити пробате локалне алзашке специјалитете: шукрут - динстани кисели купус, налик на подварак, са месом или кобасицама,  или тарт фламбе -  изузетно укусну локалну верзију пице, са врло танким тестом премазаним бешамел сосом и посутим луком и сланиницом, али и сиром, печуркама, димљеним лососом или разним другим састојцима, у зависности од маште шефа кухиње. 

Ипак, најпрепознатљивије обележје Стразбура нису ни модерне зграде Савета Европе, Европског суда, Европског парламента, ни Птит Франс, ни тарт фламбе. 

То је величанствена,  непоновљива, обоготворена катедрала Нотр Дам, која се сматра једним од највећих ремек-дела готике, иако у себи садржи мешавину више стилова. 

Њена градња започета је 1015. године, настављена 1190, а завршена 1439. 

Главни архитекта заслужан за садашњи изглед катедрале је Ервин фон Штајнбах, од краја 13. века до смрти 1318, када су спровођење његових идеја у дело наставили његов син, па потом и унук.

Ипак, њихови наследници су касније, уместо оригиналног пројекта са два торња, саградили само један октагонални, висок 142 метра, због којег је ова грађевина, пуних 227 година, све до 1874, била највиша грађевина на свету.  

Гете је ову чипку у камену описао као "узвишено високо, широко распрострањено дрво Божије".

Име града мењало се кроз векове. Први пут се помиње 12. године п.н.е. под римским именом Аргенторатум - у слободном преводу "сребрна тврђава". 

Касније се име мења у Стратенбургум, или на немачком Штрасбург, тј. "град на раскрсници путева".

Многи догађаји од изузетног значаја за француску, али и светску историју и културу везују се за ово место.

Стратенбургум је град у којем су 842. године Карло Ћелави и Лудвиг Немачки потписали споразум о савезништву, који се сматра најстаријим писаним документом на старофранцуском језику.

Стразбур је био и један од првих центара штампарске индустрије. Претпоставља се да је управо ту, док је живео у том граду, око 1436. године, Јохан Гутенберг направио прототип штампарске машине.  Један од најпознатијих тргова у центру Стразбура носи његово име и споменик. 

У Стразбуру је 1792. године песник, композитор, официр и ратник Клод Жозеф Руже д Лил написао химну Рајнске армије, која ће касније постати позната под именом "Марсељеза", када добровољци из тог града буду победнички умарширали у Париз. Од 1795. постаће и званична химна Француске. 

Данашњи Стразбур је најлепша могућа сублимација традиционалног и модерног, историјских споменика и савремених архитектонских ремек-дела. 

Истовремено је прави породични мирни градић са око 300 хиљада становника, бројним парковима и местима за шетње и боравак у природи. Неки би рекли, помало "пензионерски".

Географски положај града пружа неисцрпне могућности за излете током викенда. На располагању су вам Колмар, Риквир и остала села или винске руте Алзаса, оближња монденска немачка бања Баден Баден са својим "каракалама" - изворима и базенима лековите воде, затим прелепи Базел у Швајцарској, Фрајбург у Немачкој, а железницом можете зачас и до Луксембурга или Париза.

Стразбур свакако спада у оне градове у које, када једном одете, увек пожелите да им се опет вратите.

Зато убаците новчић у фонтану, зажмурите и....

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво