Читај ми!

Хелбрун палата – укус и смисао за хумор Маркуса Ситикуса

Ако вас пут нанесе у Салцбург, не пропустите да обиђете једну од најлепших грађевина касне ренесансе северно од Алпа, палату Хелбрун, која већ више од четири века очарава посетиоце, не само својом архитектонском лепотом, него и чаробним вртовима са трик фонтанама које ће вас испрскати и освежити када се најмање надате.

Био је то грађевински подухват вредан дивљења. За само три године, од 1612. до 1615. никла је до тада невиђена оаза лепоте, мира и уживања у бујној и изворима богатој околини Салцбурга.

Принц надбискуп Маркус Ситикус, осмислио је летњу резиденцију у рајском окружењу у којој ће примати госте, али се с њима и нашалити. Пројекат је поверен италијанском архитектонском магу, Сантину Соларију, коме је такође дато да настави градњу салцбуршке катедрале, у којој ће касније бити крштен и Волфганг Амадеус Моцарт.

Окерасти архитектонски бисер касне ренесансе смештен је у маниристичком рајском врту са фонтанама и античким скулптурама, које су за то време представљале врхунац напредне технологије изградње, без премца.

Замислите наочитог ерудиту, човека који је истовремено и принц и надбискуп, са огромном моћи и богатством од злата и соли, и са визијом и страшћу да створи место дотад невиђено.

Маркус Ситикус фон Хоенемс је желео да своје госте релаксира и забави. Посадио би их за трпезу уз светлост свећа, звуке музике и пој егзотичних птица, тајновите ливрејисане слуге гостиле би их разним гастрономским ђаконијама, а онда, када су на врхунцу уживања у храни и пићу, укључио би фонтане, чији би млазеви воде почели да прскају са седишта столица, изнад трпезе и свуда унаоколо, па би се гости нашли у чуду, онако мокри и загрцнути од смеха.

Током шетње вртовима, трик фонтане вребају на све стране, из маниристичких пећина, са скулптура грчких богова и митолошких бића, па никад не знате где и кад ће да вас изненаде.

„Очекујте неочекивано!“, главни је мото ове атракције, намењене пре свега за разоноду, одмор и обнављање унутрашње енергије.

Оно што би за данашње појмове био једноставан задатак, за инжењере 17. века била је до тада незамислива иновација и достигнуће, као када бисте на мобилном телефону данас могли да осетите и мирис и укус са слике коју посматрате.

Дочарати цвркут разноразних птица у идиличној шпиљи захтевало је 1613. године компликоване механизме и спој инструмената у скривеној суседној просторији, које је уз помоћ малих турбина покретала вода, производећи звук цвркута три различите птице. Чудо невиђено!

Или Нептунова пећина, у којој би камена глава бога мора колутала очима плазећи језик? Ко још не би био престрављен?

Замишљен као палата задовољства, веома популарна у то време, Хелбрун је свом власнику и његовим гостима представљао уточиште и уживање за сва чула.

У велелепној вили чека вас путовање кроз време у свет Маркуса Ситикуса, његовог живота опседнутог путовањима, егзотичним пејзажима, али и музиком.

Видећете технологију малих чудеса која и дан данас увесељавају многобројне туристе; једнороге, оригиналне скулптуре лавова и јелена са људским телом и других митских бића; италијанским фрескама осликане салоне.

Највећи утисак оставља мала октагонална музичка соба, савршене акустичности, која је служила за уживање у музици.

Паркови и вила налазе се јужно од Салцбурга, а до њих је лако доћи колима или за двадесетак минута аутобусом број 25 из центра града. Улазница од 13,5 евра подразумева и аудио водич кроз трик фонтане и палату.

Романтичан амбијент често мами и младенце, који се одлучују да овде организују венчања. Собе и салони се изнајмљују за различите свечаности и банкетe.

Иако је лети у свом пуном замаху, ништа мање атрактиван овај комплекс није ни зими, нарочито у време Адвента, пред Божић. Тада се, најчешће под бајковитим белим пахуљама, овде одржава традиционални Божићни маркет. Ваздух тад испуњава неодољиви мирис цимета, аниса, ваниле, куваног вина и медењака, а летњиковац Маркуса Ситикуса добија неки нови празнични сјај.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво