Читај ми!

Дунавом само „шибају“ крузери, странци одушевљени Србијом

Наутичка сезона је на пола пута. До сада је Дунавом кроз нашу земљу прошло 350 крузера, и до новембра, до када траје сезона, било би их још толико да није ниског водостаја. Поред Новог Сада, Београда и Голупца, „беле лађе“ све чешће пристају и у Доњем Милановцу, који са околином има богату туристичку понуду.

Нема дана у Београду, да бар један крузер није привезан. Сада су четири, а дешава се да их буде и осам, што превазилази капацитете пристаништа па је од великог значаја да оно у Земуну почне што пре да ради.

„Једини проблем је сада попуњеност бродова је далеко слабија, негде 50, 60 одсто, али је важно да су сва тржишта заступљена која су некада била па ту више нема празног хода. Проблем такође имамо у овом периоду да је водостај постао низак, прво корона, па сад водостај тако да велики број бродова сада отказује доласке због ниског водостаја на Дунаву“, каже Михајло Томић из агенције „Оскар“.

За туризам на Дунаву од великог значаја је уређење Лепенског вира 2011. године, Голубачке тврђаве 2018. и годину касније тврђаве на Раму. Због свега тога пристаниште у Доњем Милановцу је све популарније.

„То је постао читав један туристички производ на подручју Ђердапа где се спаја понуда Голубачке тврђаве, Лепенског вира и Доњег Милановца. Од ове године у ту понуду се укључио и Национални парк па су почели да раде туре до најлепшег видиковца на простору Ђердапа, то су Плоче и оно што је битно за туристе је да имају шта да виде, да то што виде буде јединствено и да се осећају сигурно, безбедно и добродошло“, наводи директор Туристичког простора „Лепенски вир“ Владимир Нојковић.

Обиласци за наутичке туристе се осмишљавају у зависности од земље одакле долазе. Немци, сазнајемо, воле да уживају уз чашу доброг вина и неки домаћи специјалитет.

„Што се тиче Американаца, они воле да чују нешто мало о историји, да посете Карађорђевиће, неки манастир, цркву а све више у последње време постоје специфични захтеви па се иде ка томе да је индивидуализам нешто што ће бити будућност овог туризма, где ће свако моћи да бира нешто што га занима“, истиче Ивана Миленковић из Првог паробродског друштва.

Удовољавање специфичним захтевима наутичких туриста, кажу, неће бити проблем. Њихови доласци се најављују најмање годину дана унапред што оставља довољно времена водичима да осмисле и организују туру.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво