Читај ми!

Сегедин – један од највећих културних и универзитетских центара Мађарске

На двестотинак километара од Београда, на обалама реке Тисе лежи Сегедин, град који углавном знамо по доброј храни, аква парковима и спа центрима. Поред наведеног Сегедин има и богату културну историју, разноврсну архитектуру, бројне манифестације, велики зоолошки врт и још много тога.

Са више од 160 хиљада становника Сегедин је трећи по величини Мађарски град и један од највећих културних и универзитетских центара. У њему живи више од 300 Срба, не рачунајући хиљаду и двеста студената из наше земље. У оближњем селу Деска већином живе Срби који су сачували српска имена.

„Имамо две православне цркве у Дескама. Tо значи да су тамо доста живели Срби, али нажалост, ни један од њих данас не зна српски онако како би требало да знају“, наглашава Роберт Ури, професор веронауке.

Православна црква Преноса мошти Св. оца Николаја, једина је барокна грађевина која је преживела велику поплаву крајем 19. века, када је набујала Тиса порушила готово цео град. И она је била потопљена метар, докле данас досеже мермер, изнад којег је њихова највреднија реликвија - позлаћени иконостас који представља златно дрво са 80 икона.

„Можда је овај наш иконостас једини у потпуности иконостас у православној цркви који је изграђен у рококо стилу. Један део потиче из претходне цркве, а други је из новијег доба. Рад је Јована Поповића“, наводи Сенад Емре, помоћник свештеника и појац.

Центром града доминира Трг дом са Заветном католичком црквом, катедралом посвећеном Светој Богородици с почетка 20. века.

„Дом првенствено служи као верски објекат, а одмах ту су бискупија и богословија, фармацеутски и биохемијски факултет. У подруму је ризница и историја катедрале коју годишње посети од 30 до 40 хиљада људи“, каже Норберт Киш, помоћник директора Центра за посетиоце катедрале.

Са врха катедрале пружа се један од најлепших погледа на град. Тик до ње је торањ Св. Димитрија Солунског, најстарија грађевина са темељима из 11. века. Обновили су га и урадили нови кров, осликали ентеријер и данас служи за крштења.

На тргу Дом тер организују се летње фестивалске свечаности а занимљиво је да има исту површину као Трг Светог Марка у Венецији.

Сегедин има и зоо врт шест пута веће површине од Београдског са 1.300 животиња, а многе од њих припадају угроженим врстама. Колико је велики, говори и податак да су женку црвене панде, која је побегла, пронашли тек после два месеца када је пао снег, пратећи трагове.

Домаћини су нам пружили прилику да хранимо жирафе, што је тешко одбити.

„Пре пандемије имали смо 250.000 посетилаца годишње, а довођење слонова веома је повећало посећеност. Током пандемије били смо потпуно затворени. Новац за инвестиције добијамо од Европских фондова, а храну за животиње купујемо од продатих улазница“, наводи Лајош Ендреди, помоћник директора маркетинга Зоо врта у Сегедину.

Највише туриста долази из Србије, Румуније и Немачке. Пре короне, 2019. године, имали су рекордних 600.000 ноћења, а за време пандемије упола мање. Ове године очекују исти број туриста као пре пандемије, највише током летњег фестивала.

„Ове године ће бити представљен мјузикли Чикаго и Мама миа које ће привући много гледалаца као и опера Травијата. Поред Летњег фестивала најатрактивнији је Фестивал вина који се одржава на дан града 21. маја, а недеља која му претходи је недеља вина у центру града“, истиче Силвија Аћ, директорка Туристичког центра у Сегедину.

Једно од незаобилазних места је најлепша зграда из времена сецесије – Рекова палата, која је данас уметнички центар у коме се углавном организују изложбе.

У Сегедину је и четврта највећа синагога на свету која својом раскошном фасадом и унутрашњошћу подсећа колико је велика и богата била јеврејска заједница пре Другог светског рата, када су их нацисти одвели у логоре из којих се многи нису вратили. Градски музеј у ноћи музеја био је домаћин изложбе Музеја каубоја и Индијанаца из Оклахоме.

„Двадесет година постоји традиционална Ноћ музеја у којој музеји широм Мађарске имају стотине хиљада посетилаца. Музеј каубоја и Индијанаца из Оклахоме послао је своје експонате на пут од десет хиљада километара. Ту су оригинални предмети који су коришћени на дивљем западу“, објашњава Анита Хегедуш, директорка Градског музеја Сегедин.

У складу са изложбом, био је и концерт кантри музике испред Музеја у коме су сви уживали, једни као посматрачи, а остали уз плес.

На мађарском Сегедин значи град сунца, те га је налепше обићи током лета.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво