Читај ми!

„Нарцисима у походе" - уживање у Столовима на посебан начин

Више од две хиљаде људи уживало је у лепотама планине Столови код Краљева. На једној од најстаријих планинарских акција „Нарцису у походе" су 66. пут организовано кренули од села Каменица до највишег врха Усовица.

Ведро небо, пропланци пуни нарциса и задивљујући поглед - довољан позив заљубљеницима у природу да дан проведу пешачећи Столовима. Без журбе. Гости да не пропусте ниједан утисак, Краљевчани да се подсете зашто пењање уз ту планину никада не досади.

Дуже од деценије нарциси су заштићена врста.

И док су могли да уживају само у погледу на њих, другу атракцију планине су готово сви мазили.

Поједини частили и унапред припремљеним посластицама.

„Чим долазимо поново, допада нам се јако. Волим дружење са коњима. Иначе смо љубитељи природе - цело планинарско друштво", каже Драгана Баралић из планинарског друштва „Каблар" из Чачка.

„Први пут сам овде, највише сам кренула због коња и због нарциса наравно. Има доста станица где може да се попије хлани чај, вода и тако", додала је Катарина Ристић из Бруса.

„Увек сам добродошао, увек остају добре успомене. Долазим радо овде, исти смо људи, сви су љубазни", каже Марко Соршак из Марибора.

Најупорнији су прешли 21 километар и попели се на 1.375 метара надомрске висине.

Са највишег врха Столова сишли су до планинарског дома и села Брезна.

„Имамо преко две хиљаде људи овде на стази. Дивна акција која траје већ од педесетихгодина прошлог века, и ево сами видите све ове лепоте, све ово што се види. Зар не позива да дођете и следећи пут?", изјавио је организатор акције Александар Лазовић из ПСД „Гвоздац" у Краљеву.

Аутомобиле, моторе и квадове полиција није пуштала на стазу. О безбедности учесника бринуле су екипе хитне помоћи и спасиоци.

Организатори акције на стазу ће се вратити наредних дана да се увере да планинари нису оставили ништа осим отисака стопала.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво