Читај ми!

Лепоту камповања чини боравак у природи који је лековит

Љубитељи камповања у природи се не одмарају, већ у њој живе. Владимир Ђумић, председник Кампинг асоцијације Србије, открива због чега би многи који се двоуме, требало да изаберу баш камповање.

Многи страхују од боравка у природи, а у ствари управо је у томе лепота камповања, наводи гост Јутарњег програма, Владимир Ђумић.

„Спавате на земљи, у мрклом мраку, на кисеонику. После четири сата спавања се осећате као да сте спавали 10 у граду. То је један од првих мотива“, наглашава председник Кампинг асоцијације Србије.

У многим областима за нашу земљу кажу да има потенцијала, али да га не користи. Исто важи и за камповање. Србија нема море, али има све остало – језера, реке, планине, природне резервате, заштићене зоне, попут Делиблатске пешчаре, Голије, Фрушке горе...

„Фрушка гора има једини и први еко-камп који се налази у оквиру Националног парка, али ни један други национални парк нема камп у свом простору. Такође, и наше бање немају. Ево, први пут у Врњачкој Бањи да имамо камп Врњачко врело који је отворен прошле године“, напомиње Ђумић.

Иначе, свуда у Европи 25 одсто туристичког промета чини кампинг, док је код нас једва пет одсто. Холанђани кампују и у земљи и у иностранству. Нема Данца који није бар три дана годишње провео у кампу. Нема реке и језера у Немачкој која није начичкана камповима. Исто тако је и у Шпанији.

„Они кад дођу у Србију не могу да се нагледају и да се надиве ономе што ми имамо од природних потенцијала“, додаје гост Јутарњег програма.

Поређење трошкова за одмор у кампу и хотелу или апартману је сувишно, с обзиром на то да људи који воле камповање неће отићи у хотел, као и обрнуто.

Камперима почетницима од опреме је потребан, пре свега, шатор, за две или више особа, који више нису тако скупи. Подметач, да спавање на земљи буде пријатније, и врећа за спавање.

Уколико желимо да проведемо више дана у природи, онда је неопходно понети и нешто за спремање хране, од ватре до посуђа. У сваком случају, данас је захваљујући интернету на Јутјубу, на пример, могуће пронађи безброј савета шта понети на камповање, закључује на крају гостовања Владимир Ђумић, председник Кампинг асоцијације Србије.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво