Читај ми!

Историјско наслеђе, гондоле, ски-стазе – почеле припреме за „зимске туристе"

Пандемија је ограничила многа туристичка путовања, посебно ван земље. Домаћи туристи окренули су се дестинацијама у земљи. Поред планинског и бањског туризма, знатно су посећенији градови, посебно они са богатим историјско-културним наслеђем.

У домаћим туристичким центрима ове године били су изузетно задовољни посетом. Копаоник је забележио рекордну летњу сезону. У току су припреме за зиму.

Реновирају се постојећи објекти и граде нови, проширује скијалиште. Изградњом гонделе која повезује Брзеће са системом жичара на самом врху скијалишта овај подцентар је постао веома значајан за госте.

„С обзиром да је изграђена гондола очекујемо да је то значајан туристички ресурс који је употпунио туристику понуду овог нашег поткопаоничког краја. Очекујемо још већи прилив туриста.Могу да кажем да сви заједно спремно И жељно очекујемо почетак зимске сезоне ове године", каже Иван Ђокић, помоћник председнице општине Брус.

До почетка сезоне биће изграђен инфоцентар, постављена туристичка сигнализација.

Нешто нижи и питомији Јастребац и ових јесењих дана походе планинари и рекреативци из целе земље. А ту је и ловни туризам

Стандардну попуњеност има Рибарска Бања која је лидер здравственог туризма због термалних извора, терапеутских третмана спа-центра. Тренутна попуњеност је 85 процената.

Сам Крушевац поред урбаних градских садржаја туристима је занимљив и због културно-историјског наслеђа, организоване групе су свакодневне.

„Оно што чини Крушевац пре свега препознатљивим и јединственим јесте средњовековно наслеђе, што у самом граду, што у непосредној околини. Можемо рећи да су поклоници културног туризма можда не најбројнији али свакако врло значајна групација туриста који долазе у Крушевац, због културног туризма, али и верског туризма такође", рекао је Александар Милетић, кустос у Народном музеју у Крушевцу.

Посетом су задовољни и у Туристичкој организацији.

„Свакако да је пандемија утицала на број туриста, али не нешто значајно јер потенцирамо домаће тржиште. Можемо да кажемо да је Крушевац задовољавајуће пун , а посебно смештајни капацитети у Рибарској Бањи и на Јастрепцу, где се интензивно последњих месеци у доба пандемије развија сеоски, односно домаћи туризам у домаћој радиности", изјавила је Драгана Костић из Туристичке организације Крушевац.

Ближе се зимска туристичка сезона и новогодишњи празници, а сама организација и продаја аранжмана зависиће од епидемијске ситуације и мера Кризног штаба.

За сада је у припреми десетодневна манифестација - Новогодишња чаролија у крушевачком забавном парку Шаренград и ски-сезона која званично почиње средином децембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво