Читај ми!

И мимо Драгачевског сабора, трубачи радо посећују Гучу

И кад прође Драгачевски сабор, трубачи се радо враћају у престоницу трубе. Да Гуча гостима буде занимљива у свако доба године, проширују се смештајни капацитети и употпуњава туристичка понуда.

Владимир Ивановић је из Загужања код Сурдулице, Марко Трнавац из Мршеља код Пожеге... Трубаче са различитих страна Србије Гуча је спојила. На такмичењу су ривали, у животу пријатељи. 

„Док смо на позорници тамо на такмичењу у Гучи сви гледамо да покажемо оно што је најбоље, а кад се заврши такмичење, финално такмичење онда идемо ко победи, и ко је најбољи да сви то заједно прославимо, да уживамо, да свира најбољи оркестар и Златна труба у дуету заједно, у Гучи и у Златној труби", рекао је Ивановић.

Тако су прославили овогодишње награде, али се у Гучу трубачи увек радо враћају.

„Куд год ми одемо да ли свирамо овде код нас у Србији, да ли смо отишли негде по Европи или вани још даље, увек је та Гуча. И нама је Гуча свакако једна одскочна даска и да кажем један ветар у леђа. Шта год да ми радим без Гуче ипак не можемо", сигуран је Трнавац, добитник Златне трубе.

Сабор трубача је главни фаворит драгачевске варошице, па је све у знаку трубе. На оне који остају уписани у историји трубаштва подсећа спомен плоча, на шест деценија светски чувене манифестације музеј трубе. За госте се проширују капацитети, реновиран је хотел у центру Гуче.

„Овогодишња сезона после короне је била одлична, 100 одсто попуњени капацитети. Тако имамо пуно људи који долазе или на викенд или долазе неколико дана да проведу у Драгачеву, у Гучи, да виде знаменитости које ми имамо да пружимо, културно историјско наслеђе, лепоте Драгачева", рекао је Били Вуловић, директор Туристичке организације Драгачево.

То су препознали и многи домаћини у околним селима који своја врата отварају туристима, па су престоница трубе и Драгачево интересантна дестинација и после Сабора.