Читај ми!

Мед са Власине није једино што пчеле могу да нам пруже

Власинску висораван дневно посети од две до пет хиљада туриста који на 1.200 метара надморске висине долазе због језера, благе климе, чистог ваздуха. У своју туристичку понуду Власина додаје и Апи центар за релаксацију, први такве врсте у Пчињском округу.

 

Четири бунгалова у којима су по три кошнице, природан амбијент, природни материјали. Од пролећа када крене паша, пчеле ће бити активне, доносиће нектар и полен, а испарења у овом простору удисаће посетиоци.

„Могу првенствено људи који имају респираторне проблеме, могу да посећују и да на неки начин лече своје проблеме, а и сви остали у јачању имунитета да користе тај здрав ваздух из кошнице“, објашњава Ивица Костић, председник Удружења плечара „Матица“ из Сурдулице.

„Верујем да ће Апи центар да буде од користи с обзиром на то да знамо добробит пчела и власинског меда који има свој бренд и који је један од најквалитетнијих регистрованих у Србији“, сматра Драган Костадиновић, пчелар и председник Месне заједнице Власина Рид.

Иницијатива пчелара, уз подршку Туристичке организације Сурдулице, реализована је уз финансијску помоћ Немачке развојне агенције. Пре четири године је заштићено географско порекло власинског меда, препознатљив је, иако процес сертификације још траје.

„Апи центар на свој начин доприноси не само бољој промоцији нашег краја, јер заштићено географско подручје са којег је мед које те вредне пчелице убиру је само део онога што оне могу да нам пруже“, наглашава Биљана Николић, директорка Туристичке организације Сурдулице.

Власина многима пружа мир. Станиште је ретких биљних и животињских врста, а Власинско језеро је познато по пловећим, тресетним острвима.

Предност Власине је чиста, здрава средина и, како се то популарно каже, нетакнута природа. Власина је окружена планинама, са вештачким језером површине 16 квадратних километара, а температура воде у најтоплијим данима је двадесетак степени.

Предео на 1.200 метара надморске висине једно је од природних обележја југоисточне Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво