Читај ми!

Кад је вруће идите на Пештер – без јоргана нема спавања

Сеоски туризам на Пештери протеклих десет година постао је популаран међу страним и домаћим туристима. Нетакнута природа, одлична гастрономска понуда и гостопримство маме туристе и ове године. Проблеми су углавном инфраструктурни, путеви и струја, али то не умањују вредност боравка на висоравни. Све су популарнији и скривени бисери које Пештер има да понуди.

Душко Петаковић је рођен у Београду, али његови потичу са Пештери. Поглед са имања – непроцењив.

Уложио је у туризам не да би се, како каже, обогатио већ да пристојно заради.

„То је била моја замисао од самог почетка. О овоме маштам много дуго. Релативно сам нов у овом послу, али унапређиваћемо све. Наравно, ако дође помоћ државе, даћемо и ми максималан допринос свему томе“, каже Душко.

Петаковићи су подигли комплекс прошле године. Најчешћи гости су им Руси и Мађари.

Слично је размишљао и Сеад Колашинац из Дружинића. 

Осим хране, гостима се навише свиђа одмор који само висораван може да понуди.

„Свеже ноћи, свеж ваздух и дрво које дише, које даје посебну драж за спавање и за одмор. Мора и јорган, без јоргана нема спавања“, каже Колашинац.

Највећа балканска висораван нуди белоглаве супове, реке понорнице, природу, али и вртаче. Нису биле заступљене у туристичкој понуди због неприступачности, али су заступљене у уџбеницима основне школе.

„Јако су занимљиве, поготово зими. Последњих година почели смо активно да их промовишемо – вожња моторним санкама преко Гиљеве. Како је атрактивна зими тако ништа мање и лети. Видели сте сви како изгледа тај крај, зими су те вртаче пуне снега, а често се користе као појила, бунари се налазе на дну вртача“, објашњава Михаило Трипковић, директор Туристичке организације Сјеница.

Они најупорнији могу и до Гиљеве, планине са које долазе најквалитетније пештерско јагње и чувени сир.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво