Читај ми!

Кампања „Бирам Србију" промовише Тару, а о њој пишу светски магазини

По броју реализованих ноћења, Тара је већ дужи низ година међу првих десет одредишта које домаћи туристи бирају за одмор, са понудом какву Туристичка организација Србије управо и промовише у кампањи „Бирам Србију".

Кућица на Дрини је августа 2012. била фотографија месеца часописа Национална географија, годину дана касније о њој је писао и Дејли мејл, а домаћим туристима је почетна станица у откривању смарагднозелене Дрине подно Таре.

Почетак туризма на Тари повезује се са доласком писца Милована Глишића, почетком прошлог века, у манастирске конаке да лечи плућа.

Потоњи гости и метоха манастира Рача, задужбине краља Драгутина и тарских горштака, окретали су се активном одмору, какав је данас препознатљив на Тари и кањону Дрине – од веслања, регате, купања и пецања, до пешачења, бициклизма, јахања.

„Први пут сам, коњ је стварно миран, безбедно је и за децу и, наравно, за одрасле... Стварно је супер осећај, поготову зато што нас пусти да сами мало јашемо", каже Кристијана Ћаћић из Београда.

„Бирамо Тару зато што она управо представља све оно што ми не првом месту промовишемо  нашом промотивном кампањом, а то је активан одмор, одмор у природи, културно-историјске знаменитости, гастрономија – све на једном месту…", истакла је директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић.

Девет је видиковаца на Тари, националном парку са ендемичном Панчићевом омориком која је преживела последње ледено доба, дакле сигурном уточишту бројних врста флоре и фауне, које треба сачувати.

„Сви ови посетиоци који долазе на простор Таре поседују одређени ниво еколошке свести и онда кажем, трудимо се да их добијемо на своју страну, да буду практично амбасадори не Националног парка, него заштите природе и увек апелујемо на њих да то буде одговорно понашање, у смислу да се придржавају неких наших правила, да се не скреће са стаза, да се не беру биљке, да се не ложи ватра…", објашњава Ранко Милановић из Националног парка Тара.

Треба сачувати за потомке нашу најшумовитију планину са највећом популацијом медведа код нас, речицу Врело – најкраћу у Европу, два језера, стећке у Растишту и Перућцу, који су стављени на Унескову листу светске баштине, Дрину са једним од најдубљих кањона на свету и кућицом сврстаном међу 16 најчуднијих на свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво