Читај ми!

Стара планина – пожурите да резервишете, све мање слободног смештаја

Једно од омиљених места за одмор међу домаћим, а све више и страним туристима је Стара планина. Зими за скијање, лети за планинарење и брање лековитог биља – идеална је! Тренутно је највећи проблем недостатак смештајних капацитета. Сви викенди за предстојећу сезону већ су распродати. Да би повећали број лежајева у сеоским газдинствима, у Пироту су увели подстицаје преко Фонда за пољопривреду.

Домаћинство Најде Јандрић, један је од првих категорисаних објеката за смештај туриста на Старој планини. Најда каже да последњих година нема довољно капацитета да се задовоље захтеви туриста.

„Имам попуњено све до краја јуна, пуни се већ јули и август. То је мали капацитет. Гости који долазе су углавном планинари, али долазе и породице које проведу годишњи одмор", рекла је најда Јандрић, власница газдинства.

Зато је у некада пустим старопланинским селима све више кућа које се обнављају за потребе смештаја туриста.

„Поседујем две куће, са по осам лежајева, и планирам да аплицирам за још смештајних капацитета. Ширимо се све више", рекао је Мирослав Ранчић, власник газдинства.

Стару планину најчешће посећују планинари и љубитељи природе.

„Препоручила бих свима који су се препустили интернету и неким небитним стварима, да дођу у природу јер природа лечи, пуни батерије, подмлађује", напоменула је Наташа Луковић из Пожеге.

Да би задовољили потребе путника, у туристичкој организацији Пирота очекују да ће ове године категорисати додатних 100 лежајева. Локална самоуправа издвојила је и три милиона динара за субвенционисање газдинстава.

„Може да се конкурише за грађевинске радове, изградњу, адаптацију и санацију. Могу се користи средства за додатну опрему која је потребна за угоститељство. Циљ је да се повећају смештајни капацитети, а сви имају обавезу да до краја године добију решење градске управе да могу да се баве овим послом“, истакао је Братислав Злат, директор ТО Пирот.

Осим смештајних капацитета, Старој планини недостају добри путеви, продавнице, ресторани, боља мобилна мрежа и интернет. Много изазова за туристичку детинацију у развоју.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво